Bus raspored

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Zenica i Sarajevo.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Zenica, BA Za: Sarajevo, BA
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus Prijevoznici koji voze ovu liniju

  Zenica - Sarajevo

  Put od Zenice do Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, dug je 70 km. Idete li autobusom to znači da ćete na putu provesti sat i pol svog vremena. Dnevno čak 11 buseva polazi na liniji Zenica - Sarajevo te tako omogućava kako stanovnicima, tako i posjetiocima Zenice da posjete glavni grad BiH.

  Karta u jednom smjeru koštat će vas 9 BAM/34 HRK.

  Sat i pol vožnje na ovoj ruti prođe za tren. Iz tog razloga vam nije neophodna dodatna oprema u autobusima. Primjerice, WiFi ili pak utičnice za punjenje vaših mobitela i ostalih čuda tehnologije.

  Lista prijevoznika Zenica - Sarajevo

  • Biss-Tours d.o.o.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Prevoz Putnika d.o.o.

  Autobusna stanica Zenica

  Adresa autobuske stanice u Zenici je Bulevar Kralja Tvrtka I 34, a ondje ćete uz dolazne i odlazne perone naći: bankomat, benzinsku postaju, hotele i hostele koji će vam dobro doći u slučaju da niste na vrijeme rezervirali svoj smještaj.

  Što se tiče središta grada, autobusna stanica je od njega udaljena tek nešto malo više od kilometra. Ako niste baš pretrpani prtljagom prošećite tih petnaestak minuta. Razgledajte okolicu.

  Putovanje Zenica - Sarajevo

  Linija Zenica - Sarajevo duga je samo 72 km što prođete za nešto manje od sat i pol. Cijene jednosmjernih karata se kreću oko 9 BAM/34 HRK.

  S obzirom na uistinu veliki broj dnevnih linija, kao i priličan izbor prijevoznika možete biti sigurni da ćete pronaći liniju i prijevoznika koji vam odgovara. Naposljetku, očekujte udoban bus opremljen klimom. Što vam više treba na putu koji ne traje niti dva sata? Sve ostalo može samo kao dobrodošao bonus. Naravno, samo ako te na vrijeme napunili svoje baterije za mobitel. :)

  Autobusna stanica Sarajevo

  Autobuska stanica Sarajevo smještena je na adresi Put života 8. Riječ je o autobusnom kolodvoru starijeg datuma, no koji bez obzira na svoju priličnu dotrajalost i dalje služi svrsi.

  Na njemu ćete naći kafić koji gleda na dolazne i odlazne perone pa bilo da čekate nekoga, bilo da vi putujete dalje odande imate dobar pogled na autobuse. Dok čekate da prođe vrijeme opustite se uz kafu i novine.

  Osim tog, ondje ćete naći pekarnicu i trafiku. Time zapravo sve što vam potencijalno može zatrebati imate pred sobom.

  Oprema autobusa na relaciji Zenica - Sarajevo

  Autobusi na liniji Zenica - Sarajevo moderno su opremljeni. Imaju udobna sjedišta, klimu koja regulira temperaturu u busu neovisno godišnjem dobu, prostor iznad sjedala za odlaganje ručne prtljage, svjetlo i zvučnik iznad svakoga sjedala.

  Neki od autobusa imaju WiFi i utičnice za punjenje vaših pametnih uređaja. Oboje je svakako po putnika prednost, no vjerujemo da ćete i u slučaju da spomenuto izostane, biti zadovoljni uslugom, posebice zato što put traje kratko, a čistoća busa, njegova udobnost i klima neće biti dovedeni u pitanje.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Zenica - Sarajevo

  Autobus je, nema sumnje, najbolja opcija na liniji Zenica - Sarajevo. Povoljniji je od bilo koje druge opcije, čak i automobila budući da autobusna karta u jednom smjeru košta povoljnih 9 BAM, odnosno 34 HRK.

  Također, s obzirom na to da su oba autobuska kolodvora smještena nedaleko središta svojih gradova, nema problema oko kombiniranja prijevoza i dolaska do svog smještaja ili obilaska centra grada.

  Kratka linija, veliki broj prijevoznika, česti polasci samo su potvrda da je autobus itekako dobar izbor na liniji.

  Gradovi i mjesta kroz koja prolaze autobusi na liniji Zenica - Sarajevo

  Kiseljak, Fojnica i Vareš vodeća su mjesta i gradovi po veličini, a koja tijekom ovog prilično kratkog putovanja prolazite. Kiseljak se nalazi u srednjoj Bosni, a u njemu je nakon ratova krenuo ubrzan gospodarski razvoj. Sarajevski kiseljak, Tvornica Tehnoplin, tvornica konfekcije Globus samo je maleni dio značajnih tvrtki razvijenih u tom gradu.

  Stari grad Fojnica također je smješten u središnjem dijelu BiH. Ono po čemu je posebno poznat je Franjevački samostan Duha Svetoga. Na kraju tu je i Vareš. Radi se o gradu i općini. Ispod površine vareških brda krije se ogromno rudno bogatstvo pa zbog tog ne čude nalazi koji svjedoče da se ondje kopala željezna ruda te da se talilo željezo.

  O Zenici

  Zenica je gradić smješten na kotlini rijeke Bosne. Broji otprilike 130 000 stanovnika. Tvrđava Varduk je posebno zanimljiva te ju posjetioci grada nikako ne bi smjeli propustiti. Ako ste na putovanju s djecom ne brinite. Ondje im provjereno neće biti dosadno budući da se održavaju razne manifestacije za djecu, poput radionice u kojoj se uče tradicionalne metode šivanja.

  Zenica je iznjedrila brojne umjetnike i sportaše. Primjer su svakako: Dejan Lovren - nogometaš, Danis Tanović - redatelj, Sandra Bagarić - sopranistica i TV voditeljica, Selim Arnaut - književnik. Ovaj grad njegovi stanovnici redom opisuju sljedećim riječima: “Zenica je grad umjerenih i ugodnih proporcija, ni previše velik da zaguši bliskost među ljudima, ni odveć malen da umanji mogućnost izbora.”

  O Sarajevu

  Sarajevo osim što je glavni grad Bosne i Hercegovine ujedno je i turistički veoma popularna destinacija. Svakako za posjeta Sarajevu ne propustite prošetati tamošnjim uskim, a nerijetko i u brdo vinutim ulicama, obići Baščaršiju, obaviti kupnju suvenira u poznatoj ulici Kazandžiluk i posjetiti popularne, novoizgrađene, shopping centre.

  Kad ogladnite, nemate problema. U Sarajevu ste. Sjednite na ćevape uz luk i kajmak. Zatim kušajte slastice: tulumbe, hurmašice i tufahije.

  Za slučaj da niste znali, Prvi svjetski rat započeo je upravo u Sarajevu. Naime, na tamošnjem su Latinskom mostu ubijeni Franz Ferdinand i njegova žena. Danas je to mjesto omiljeno odredište znatiželjnih turista.