Polasci

Autobusni kolodvor Visoko

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Visoko

  Kako do autobusne stanice

  Do glavne autobusne stanice u Visoku najlakše se dolazi korištenjem TAXI usluge ako imate puno prtljage ili pješice. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Visoka predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici i učenici koji hrle da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u dogovoreno, tj. određeno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je u toku ranoga jutra velika gužva po gradu i užoj okolici.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je najbliže mjesto na kojemu staju taksisti raspitajte se kod domaćina. Svakako najidealnije bi bilo da pozovete TAXI prevoz da da dođe i pokupi vas ispred hotela/hostela, odnosno bilo gdje da odsjedate.

  Za pretpostaviti je da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ako je situacija takva da niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, samo prošetajte širim gradskim centrom. Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na nijedan slobodan TAXI automobil ili ne postoji, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Kada instant neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako ta vožnja bude skuplja od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li taksi unaprijed provjerite cifru vožnje na webu, jer ćete tako zasigurno proći jeftinije, odnosno tako možete nazvati i dogovoriti prevoz kod u tom trenutku najpovoljnijeg TAXI prevoznika.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na busnoj stanici pronaći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, čekaonicu, perone za dolaske i odlaske buseva. Prije svega, ako trebate na WC šalter za informacije odlično je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a ovo vrijedi i u slučaju garderobe.

  Za WC i garderobu si pripremite kovanice, zato što u glavnini ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije najsretnije rješenje pristupiti zaposleniku s novčanicom 20 KM i više, a vrlo vjerojatno će vam biti potrebno i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata. Sitan novac je za vrijeme trajanja putovanja zbilja bitan i nalazi se među onim nužnim za spakirati za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji izraziti svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi povratak i slične dvojbe. Pri šalteru za informacije pitajte, odnosno saznajte: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte.

  Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, osim toga uzmite nešto za jesti. Caffe bar kojega ste ugledali po dolasku na glavnu stanicu za autobuse tačno je to mjesto na kojem domaći i strani putnici ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do kretanja autobusa. Vozači taksija koje vidite oko stanice stoje vam na usluzi pa ako ste maločas stigli u grad savjetujemo da se prvo smjestite i riješite prtljage, a potom krenete u obilazak i upoznavanje Visoka. Pekara, fast food objekat, dućan s mješovitom robom, mjenjačnica, bankomati i još mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se oko stanice pa ne ostajte na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Ako niste za razgledavanje i to vam se ne da ili upravo razmišljate o tome da ste već sav grad vidjeli, odmorite se, odnosno predahnite u caffe baru u blizini. Za vas koji imate tek nekoliko sati uoči kretanja autobusa idealno je da smjestite svoju prtljagu u garderobu, a tada idete po definitivno posljednji put obići Visoko.

  Jednom kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati dosjetiti svega. Gledajte i upijajte grad, njegove ulice i ljude koji ga čine živim, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno utrošiti, jer toliko ste naginjali da ovdje dođete i ne želite valjda sada uzalud potratiti te sate što imate samo za sebe i ovaj grad. Kad se riješite prtljage u kakvoj garderobi, ili pak u unajmljenoj sobi najbolje je vrijeme za obilazak i razgledavanje Visoka.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pretpostavimo da ste gotovi s obilaskom Visoka, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, može biti od koristi imati na umu da se u okolici nalaze gradovi: Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar i mnogi drugi. Kad ,takoreći, do kostiju upoznate Visoko i želite otpustiti se svojim putem, predlažemo da upoznate neku od sljedećih destinacija: Brčko,Tuzla, Sarajevo i Zenica.

  Za sva navedena mjesta i gradove neke od najpristupačnijih karata imate priliku pribaviti, tj. kupiti tačno onoliko koliko želite putem našeg Vollo servisa. Uz zavidnu brojku značajnih spomenika kulture u tim vas gradovima, specifično ljeti, lako obraduju visoko interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da u niti jednom trenu ne požalite svoj dolazak.

  Za zaključenje, uvijek se imate slobodu odlučiti otisnuti u neke dalje kutke svijeta. Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, jednako bogati uslugama i sadržajima, a manji broj turista samo vam daje priliku bezbolnije snalaženje po mjestu te svakako mirnije, ali i ugodnije razgledavanje.