Polasci

Autobusni kolodvor Višegrad

Adresa Bosna i Hercegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Višegrad

  Kako do autobusne stanice

  Do središnje autobusne stanice u Višegrdu najlakše se dolazi taksijem ili šetajući. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Višegrda predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici, ali i radnici koji se užurbano trude da bi došli na svoja odredišta u zakazano vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je u toku ranoga jutra značajna gužva po gradu i užoj okolici.

  Uopće neupitno super bi bilo da zakažete TAXI da vas pokupi ispred hotela, odnosno bilo gdje da odsjedate. Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je vama trenutno najbliže stajalište za TAXI raspitajte se kod mještana.

  Za pretpostaviti je da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ako niste ljubitelj zivkanja i zaustavljanja na cesti, jednostavno prošetajte širim gradskim centrom. Treba li vam prevoz šansa da za te šetnje nećete naići na barem jedan TAXI ili apsolutno ne postoji, ili se zadržavate u preuskom krugu centra.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze unaprijed provjerite cijenu vožnje na netu, jer ćete tako definitivno proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste u prilici kontaktirati da bi dogovorili prevoz kod trenutno uvjerljivo najjeftinijeg taksista. Kada instant neinformirani uđete u prvi TAXI, nije za čuđenje ako ta vožnja košta skuplje od cijene koju ste očekivali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na stanici za buseve naći ćete: čekaonicu za putnike, urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa. Prije svega, želite li što prije na toalet informacijski ured najbolje je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a isto vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je za trajanja putovanja jako bitan i svrstan je među onim nužnim za odvojiti za put. Za garderobu i WC imajte u pripravnosti kovanice, zato što najčešće ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije kul pristupiti zaposleniku s novčanicom 20, 50 ili 100 KM, a izgledno je da će vam trebati i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Pri šalteru za informacije raspitajte se i saznajte: osnovne informacije o prevozniku, događanja, novosti, tačne obavijesti i aktuelnosti. Šalter za informacije mjesto je gdje ste u mogućnosti objasniti svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti kako potvrditi povratnu kartu i sl..

  Vozači taksija koje vidite tik do stanice na raspolaganju su vam pa ako ste taman došli u grad bit će najbolje da se za početak riješite prtljage i smjestite, a onda krenete u obilaženje Višegrda. Prošetajte i obiđite spomenike kulture i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput nađite, tj. kupite nešto za jelo. Pekara, dućan mješovitom robom, bankomati i mjenjačnica, kao i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u neposrednoj blizini stanice pa ne ostajte na jednom mjestu. Caffe bar kojega ste primijetili, odnosno vidjeli po dolasku na stanicu tačno je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do kretanja autobusa.

  Imate par sati vremena

  Ako niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili mislite da ste već sav grad vidjeli, predahnite u vama trenutno najbližem kafiću. Za vas koji imate par sati uoči kretanja autobusa ono što je u tom trenu idealno je da smjestite svoje stvari u garderobu, a potom da uputite se po očito za ovoga posjeta zadnji put obići Višegrad.

  Gledajte i upijajte grad i život na njegovim ulicama, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom. Kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se dosjetiti svake sitnice.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Nakon što se riješite prtljage u kakvoj garderobi, ili pak u hotelskoj sobi ili apartmanu odlično je vrijeme za upoznavanje Višegrda. Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste priželjkivali da ovdje stignete i ne želite valjda sada uzalud potratiti to vrijeme što imate još ispred sebe na pladnju.

  Kamo dalje s autobusnog?

  U slučaju da ste pred kraj s obilaskom Višegrda, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, valja znati da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Tuzla, Čačak, Valjevo, Gornja Bukovica i ostali. Kad obiđete i upoznate Višegrad i poželite otpustiti se svojim putem, predložili bismo da krenete i tako obiđete neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Brčko, Tuzla i Sarajevo.

  Uz masu značajnih spomenika kulture u ovim gradovima, pogotovno za ljetnih mjeseci, lako obraduju interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da u niti jednom trenu ne požalite svoj dolazak. Za sva ta odredišta neke od najjefitnijih karata u prilici ste pronaći upravo preko našeg Vollo-a.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, praktički jednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manje domaćih i stranih putnika samo vam omogućuje bezbolnije i značajno jednostavnije snalaženje po gradu i njegovom centru te mirnije i opuštenije razgledavanje. Zaključno, uvijek imate mogućnost odlučiti upustiti u putovanje u neke druge dijelove svijeta.