Polasci

Autobusni kolodvor Vinac

Adresa Bosna i Hercegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Vinac

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Vinca upitajte nekoga od tamošnjih stanovnika. Do glavne autobusne stanice u Vincu najjednostavnije se dolazi taksijem ili šetajući.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici i radnici koji jure da bi došli na svoja radna mjesta te u svoje škole u pravo vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je u periodu prvih jutarnjih sati velika gužva po gradskom središtu, ali i u okolici.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nesigurni ste oko toga gdje je i je li negdje u vašoj blizini stajalište za TAXI raspitajte se kod domaćina. Svakako super bi bilo da pozovete i naručite TAXI prevoz da dođe po vas ispred hotela, odnosno u kojem god smještaju da odsjedate.

  Ogromna je vjerovatnoća da imate puno prtljage pa ukoliko niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, samo prošetajte gradskim centrom. Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan slobodan TAXI ili je nepostojeća, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, nemojte se iznenaditi ako ta vožnja košta skuplje od od iznosa kojeg ste priželjkivali. Svakako, uzimate li TAXI prije toga provjerite cijenu vožnje na internetu, jer ćete tako sigurno proći jeftinije, odnosno tako možete kontaktirati da bi dogovorili prevoz kod u tom trenutku uvjerljivo najjeftinijeg TAXI preduzeća.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na autobusnoj stanici pronaći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i strane putnike te perone za dolaske i odlaske buseva. Prije svega, ako morate na toalet ured za informacije odlično je mjesto na kojem ćete pitati za konkretne upute, a to je nešto što vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je tokom putovanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za spremiti za put. Za garderobu i toalet si pripremite kovanice, zato što najčešće ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije baš fora doći zaposleniku s novčanicom 20 KM i više, a izgledno je da će vam biti potrebno i za kafu, ili toplu čokoladu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Nalazite li se u informacijskom uredu provjerite: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte. Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici objasniti svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, reklamirati kartu ili neki drugi aspekt usluge, provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i slična neodgovorena pitanja.

  Caffe bar kojega ste primijetili po dolasku na busnu stanicu tačno je to mjesto na kojem mnogobrojni turisti odmarajući listaju novine, tj. ispunjavaju križalju ili surfaju do vremena kretanja autobusa. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput kupite, odnosno ugrabite nešto za jelo. Pekara, dućan mješovitom robom, bankomati i mjenjačnica, kao i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u neposrednoj blizini stanice pa ne stojte na jednom mjestu. TAXI prevoznici koje vidite tik do stanice stoje vam na raspolaganju pa ako ste maločas stigli u grad bit će najbolje da se smjestite i nakratko opustite, a nakon toga krenete u razgledavanje i upoznavanje Vinca.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekoliko sati prije kretanja autobusa najbolje je da ostavite svoje stvari u garderobu, a tada krenete po očito za ovoga posjeta zadnji put obići Vinac. Za slučaj da niste za razgledavanje i to vam se ne da ili vjerujete, odnosno mislite da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, zasjednite, tj. odmorite u caffe baru u blizini.

  Kada napustite grad bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i htjet ćete se prisjetiti svakog, baš svakog, detalja. Gledajte i upijajte grad i život koji cirkulira njegovim ulicama, odnosno običaje tamošnjih stanovnika.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti, jer toliko ste priželjkivali da ovdje pristignete i ne želite sada baciti u vjetar to vrijeme, ili taj kratki period što imate još za uživanje u ovome gradu. Poslije, odnosno nakon što se riješite prtljage u garderobi autobusne stanice, ili pak u sobi koju ste rezervirali najbolje je vrijeme za razgledavanje Vinca.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pretpostavimo da ste gotovi s obilaskom Vinca, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, može biti od koristi imati na umu da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Bugojno, Prijedor i ostali. Kad upoznate Vinac i želite krenuti drugim putem, dajemo za prijedlog da posjetite neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka.

  Uz cijeli niz važnih spomenika kulture u ovim gradovima, pogotovo u ljeto, lako obraduju zanimljiva događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti još barem jedan razlog da ni na koju sekundu ne zažalite svoj dolazak. Za sva ta odredišta neke od najpovoljnijih karata možete naći ni manje ni više nego preko našeg Vollo.ba web-a.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, praktički jednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manji broj turista samo vam nudi priliku bezbolnije i značajno jednostavnije snalaženje po mjestu te lagodnije razgledavanje. Naposljetku, uvijek se imate priliku odlučiti na put u neke druge dijelove svijeta.