Polasci

Autobusni kolodvor Tuzla

Adresa Bosne Srebrene 60
Broj telefona +387 35 281 124
Email ---

O Autobusni kolodvor Tuzla

  Kako do autobusne stanice?

  Autobusna stanica Tuzla nalazi se na adresi Bosne Srebrene 60. Za one koji se po prvi put nađu u gradu dobro je znati da se stanica za autobuse nalazi kojih 3.5 kilometara od centra grada, za što je potrebno oko 10 minuta autom.

  Kako ipak nije riječ o zanemarivoj udaljenosti, bit će najbolje da nazovete Taxi u slučaju da nemate pri ruci obitelj ili prijatelje koji bi vas mogli odbaciti. Taxi prijevoznika u Tuzli ne manjka pa nećete biti u nekom problemu niti ako u zadnji čas rezervirate svoj prijevoz. Onima koji imaju sreće pa im je pitanje prijevoza riješeno, dobro će doći informacija da se pored autobusne stanice nalazi parking za automobile po cijeni od 2 KM po satu za prva dva sata, a svaki naredni sat naplaćuje se po cijeni od 1 KM.

  Koristite li se kombiniranim prijevozom znajte da je u blizini autobusne stanice Tuzla smještena centralna željeznička stanica, iliti Željeznički kolodvor Tuzla. Udaljen je manje od 300 metara od AK Tuzla.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Autobusna stanica Tuzla sastoji se od 12 perona, a u sklopu zgrade kolodvora putnici su slobodni koristiti se ovim sadržajima: čekaonicom, garderobom, bankom, kioscima i kafićima. Osim tog, dok čekaju na svoj autobus putnici se mogu koristiti besplatnim pristupom internetu, odnosno WiFi mrežom.

  Unutar same autobusne stanice Tuzla, odnosno kolodvora, postavljen je i displej koji putnicima osigurava dostupne informacije o točnom vremenu polazaka autobusnih linija.

  Poželite li ostaviti svoju prtljagu u garderobi znajte da se ta usluga naplaćuje 2 KM za do dva sata korištenja usluge, a svaki sljedeći sat naplaćuje se po cijeni od 0,5 KM. Trebate li prtljagu ostaviti na čuvanju cijeli dan, valja znati da je cijena garderobe za 24 sata 7 KM.

  Nedavna rekonstrukcija ove autobusne stanice izgrađene 70-ih godina putnicima je osigurala niz popratnih sadržaja kao što su: frizerski salon, restoran, turistička agencija, brza hrana, rent a car usluga, mjenjačnica, bankomati... Tuzla je ovime dobila modernu autobusnu stanicu koja odgovara potrebama i onih malo zahtjevnijih putnika. Također, osiguran je novi sustav za kupovinu karata koji olakšava sam proces kako putnicima, tako i zaposlenicima. Bosna i Hercegovina ovime dobiva suvremeno opremljen autobusni kolodvor.

  Imate par sati vremena

  Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Europi. Zanimljivo je i da ime grada potječe iz turskog jezika i znači solana. Kako bi što bolje doživjeli Tuzlu istaknut ćemo neke od njenih zanimljivosti. Prije svega najvažnije sačuvane, sakralne objekte. Primjerice: Turalibegova ili Poljska džamija, Hadžihasanova ili Čaršijska džamija, Djevojačka ili Jalska džamija.

  Osim tog, od brojnih kulturnih institucija istaknut ćemo: Narodno pozorište Tuzla, Historijski arhiv, Narodna i univerzitetska biblioteka, Behram begova biblioteka, Međunarodna galerija portreta Ismet Mujezinović te Muzej istočne Bosne.

  Možete reći da ste bili u Tuzli čak i ako ste samo kroz prozor automobila promatrali grad dok ste kroz njega prolazili, no ne možete reći da ste Tuzlu upoznali dok niste obišli bar neke od ovih lokacija u gradu: Panonska jezera i Arheološki park, zatim Trg slobode, kao i Soni trg.

  OK, nemam prtljage, što sad?

  Kad riješite pitanje prtljage bilo da ste ju ostavili u garderobi, bilo da ste se smjestili u kakav hotel pravo je vrijeme za obilazak grada. Umorite li se od razgledavanja sjednite u jedan od mnogobrojnih kafića na kavu i koji tradicionalni, slatki zalogaj, a potom nastavite svoju šetnju.

  Što se tiče konkretnoga jela, u Tuzli ćete naići na svakojake vrste hrane. Svakako je savjet da isprobate ono što do sada niste imali priliku isprobati, čak i pod cijenu da vam se ne svidi. Čak i sam autobusni kolodvor ima restoran pa ako nemate previše vremena ili ste jednostavno pregladni, sjednite ondje i uživajte u ukusnim zalogajima.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Tuzla obiluje međugradskim i međunarodnim linijama. Najpopularnije međugradske linije iz Tuzle su one koje idu prema ovim gradovima: Gradačac, Kalesija, Milići, Modriča, Ormanica, Šekovići i Vlasenica. Popularne internacionalne linije vode u: Berlin, Dortmund, Frankfurt na Majni, Hamburg, Hanover, Leipzig i Mannheim.

  Za pretraživanje i detaljnije informacije oko linija i opremljenosti autobusa, potom u vezi popusta i akcija te usporedbe različitih prijevoznika, kao i za aktualan vozni red za grad Tuzla posjetite našu Vollo stranicu ili skinite aplikaciju.

  Za slučaj da se ne možete odlučiti oko vaše sljedeće destinacije predlažemo vam da posjetite Sarajevo, kao središte Bosne i Hercegovine, ili pak Zagreb koji je to isto središte samo za Hrvatsku. Oba ova grada, i Sarajevo i Zagreb, obiluju linijama koje vas dalje vode u druge gradove Europe. No, pored toga,  ovi su gradovi sjecišta povijesti i kulture za svoje države. Dakako, Hrvatska uz Zagreb nudi gomilu zanimljivih sadržaja u ovim gradovima: Rijeka, Pula, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Ako koji od njih do sada niste istražili, možda je pravo vrijeme da to učinite za sljedećeg posjeta Hrvatskoj.