Polasci

Autobusni kolodvor Travnik

Adresa Bosna i Hercegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Travnik

  Kako do autobusne stanice?

  U Travniku je autobusna stanica smještena samo 400-tinjak metara od gradskog središta. Prema tome, imate svega pet minuta šetnje od jedne do druge točke, što čak ni uz prtljagu nije neki problem. Točna adresa AK Travnik glasi: Kulina Bana.

  Ipak, ako je vaš smještaj udaljeniji od gradskog središta najbolja je opcija da unajmite Taxi tvrtku, odnosno taksista da pokupi vas i vašu prtljagu. Neće vam biti nikakav problem doći do taksista jer takvih tvrtki u Travniku ima nekoliko. To su na primjer: Taxi “Adam” Travnik i Taxi “Memo” Travnik.

  Šta sve ima na autobusnoj stanici?

  Na autobuskoj stanici naći ćete kiosk na kojem si možete nabaviti sok ili neku čokoladicu, čips… štogod smatrate da će vam pomoći utažiti žeđ i riješiti vas gladi, a usput si kupiti i dnevni tisak. Uz to postoji i šalter na kojem možete nabaviti svoje autobusne karte.

  Ako vam čokolada u usporedbi s vašom gladi zvuči smiješno tada prošećite do Ćevabdžinice kod Muje. Porcija ćevapa u lepinji s lukom i kajmakom sigurno će vas učiniti sitim izvjesno vrijeme.

  U Travniku je autobuska stanica smještena nedaleko Vlade Srednjobosanskog kantona, iza kojeg se na 150 m udaljenosti od kolodvora nalazi trgovina mješovitom robom. Blizu su pošta, ljekarna i nekoliko kafića gdje možete odmoriti i popiti kafu prije nego krenete u obilazak. Takođe bolnica Travnik je na samo 500 m udaljenosti od autobusnog kolodvora, dok je Centar za kulturu Travnik preko puta spomenute zgrade Vlade. Prema ovome, jasno je da vam dok čekate na autobus sadržaja i opcija neće nedostajati. Stignete otići u poštu, obaviti kupnju, kušati hranu, odmoriti i posmatrati grad uz kafu.

  Imate par sati vremena

  Neovisno tome što površinom nije velik, Travnik ima niz znamenitosti koje će osigurati da se ni časa ne dosađujete. Zavičajni muzej Travnik, Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića, Sahat kula na Musari, Jeni (Hasan-agina) džamija i Šarena džamija samo su neke od znamenitosti koje preporučujemo da posjetite.

  Zavičajni muzej Travnik jedan je od najznačajnijih muzeja u BiH. Osnovan je 1950., a ima fundus od oko 80 hiljada eksponata podijeljenih na: arheološke postavke, prirodoslovne postavke te na „Život i običaji ljudi travničkog kraja”.

  Rekonstruisana Rodna kuća Ive Andrića u kolovozu 1974. godine otvorena je kao Spomen-muzej književnog nobelovca Ive Andrića, rođenog 9.10. 1892. u travničkoj mahali Zenjak.

  Naziv Šarene Džamije dolazi od neobičnih likovnih dekoracija na unutarnjim i vanjskim zidovima. Osim je tog naziva poznata i kao Sulejmanija. Nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata pretrpjela oštećenja i zbog neodržavanja oronula, osamdesetih godina prošlog stoljeća završena je njena restauracija nakon koje je ponovno dobila svoj prekrasan izgled upotpunjen nezaobilaznim biljnim ornamentima.

  OK, nemam prtljage, šta sad?

  Kad ostavite prtljagu u smještaju, vrijeme je da se kao posjetioc malo priviknete na grad, a kako se najbrže uklopiti nego sjesti u kafić i ispijajući kafu posmatrati grad i njegove domaćine. Kafić nećete dugo tražiti. Gdje god da ste smješteni, budite sigurni da je kafa u blizini. Spomenut ćemo samo neke od kafića: Jack, Galerija, Upitnik, Ljetna bašta Gala, The  „V” Club, Vanilla, Nostalgija… Spisak je predug da bi sve naveli.

  Što se ručka tiče, obiđite neke od restorana i kušajte domaću hranu, pizzu, kebap ili što već volite. Jasno, mi uvijek navijamo za tradicionalnu domaću kuhinju. Tarabovac, Port Alba, London, Doner Kebap, Pizzeria Cedar, Tenić i Hari primjer su mjesta u kojima možete potražiti ukusan zalogaj.

  Kamo dalje s kolodvora?

  Iz Travnika možete direktno stići u mnogo gradova Bosne i Hercegovine. Većinom su to veći i turistički značajniji gradovi. Uzmimo za primjer: Sarajevo, Mostar te Zenica. Nastavljate li put izvan zemlje, iz Travnika možete izravno doći u sljedeće države, odnosno gradove: Austrija (Beč, Graz), Hrvatska (Zagreb, Osijek, Split) i Crna Gora (Herceg Novi, Bar, Ulcinj).

  Sarajevo, Mostar, Zenica, Zagreb, Split... svaki od ovih gradova nudi zanimljive sadržaje i znamenitosti koje samo čekaju na vas. Godinama niste bili u Sarajevu i prošetali Baščaršijom? Mostarski Stari Most za vas je samo davno sjećanje? Zagrebački Gornji Grad dao vam je jedinstven okus povijesti kada ste desetak godina unazad poslijednji puta bili ondje? Pravo je vrijeme da uskočite u bus i prisjetite se! :) 

  Informacije, vozni red, novosti i akcije potražite na našem Vollo online servisu ili putem naše mobilne aplikacije.