Polasci

Autobusni kolodvor Smiljevići

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Smiljevići

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Sarajeva najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika. Do autobusne stanice u Sarajevu najbrže se dolazi taksijem ili šetajući.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici, ali i radnici koji žure da bi stigli na svoja radna mjesta u tačno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je tokom ranoga jutra posebna gužva u gradu i njegovoj okolici.

  U situaciji da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a zaista ne znate gdje je vama trenutno najbliže TAXI stajalište raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina. Uopće neupitno odlično bi bilo da pozovete TAXI da pokupi vas i vašu prtljagu ispred hotela, odnosno gdjegod da odsjedate.

  Pretpostavljamo da imate puno prtljage pa ako niste ljubitelj povlačenja ljudi za rukav, jednostavno prošetajte gradskim centrom. Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan odmah dostupan TAXI ili apsolutno ne postoji, ili ste apsolutni pehist pa je vrijeme da se odvažite i pitate mještane za savjet.

  Važno!

  Kada nerazmišljajući i neinformirani uđete u prvi TAXI, nije za čuđenje ako ta vožnja dođe značajno skuplje od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li TAXI prije provjerite cifru vožnje na internet stranici, jer ćete tako zasigurno proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste u savršenoj prilici nazvati i ugovoriti prevoz kod tada uvjerljivo najjeftinijeg TAXI prevoznika.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, trebate li na WC informacijski šalter idealno je mjesto na kojem ćete pitati za direkcije, a to je nešto što vrijedi i u slučaju garderobe. Na središnjoj autobusnoj stanici pronaći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa te čekaonicu, tj. klupe za putnike.

  Za toalet i garderobu imajte pripremljene kovanice, zato što najčešće ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije kul pristupiti zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a veoma je izgledno će vam trebati i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi. Sitan novac je za trajanja putovanja bez pretjerivanja jako bitan i svrstan je među onim nužnim za spakirati za put.

  Nalazite li se u informacijskom uredu pitajte, tj. provjerite: novosti, događanja, aktualnosti, tačne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prevozničkoj firmi. Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji objasniti svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi povratak i slična neodgovorena pitanja.

  Dućan mješovitom robom, pekara, bankomati i mjenjačnica nalaze se u okruženju stanice pa nemojte biti na jednom mjestu. Taj caffe bar kojega ste ugledali po dolasku na autobusnu stanicu tačno je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do vremena kretanja autobusa. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput uzmite nešto za jelo. Vozači taksija koje vidite u okolici stanice na usluzi su vam pa ako ste taman stigli u grad predlažemo da se prvo smjestite i riješite prtljage, a poslije toga krenete u obilazak i upoznavanje Sarajeva.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekoliko sati uoči kretanja autobusa idealno je da odložite svoje stvari u garderobu, a nakon toga jednostavno po definitivno zadnji put obići, tj. razgledati Sarajevo. U situaciji ako niste za razgledavanje i to vam se ne da ili vjerujete, odnosno mislite da ste već dovoljno grada vidjeli, zasjednite, tj. odmorite u obližnjem kafiću.

  Doći će vrijeme kada će vam biti bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati dosjetiti svake pa i one najmanje sitnice. Gledajte ljude i njihov grad, odnosno sav tamošnji život.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste naginjali da ovdje pristignete i nećete sada uzalud potratiti to vrijeme što imate pred sobom. Poslije, odnosno nakon što se riješite kofera u kakvoj garderobi, ili pak u sobi koju ste rezervirali super je vrijeme za obilazak i razgledavanje Sarajeva.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad vam dosadi Sarajevo i definitivno isplanirate krenuti dalje svojim putem, htjeli bismo predložiti da posjetite neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka. Pretpostavimo da ste gotovi s obilaskom Sarajeva, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, valja znati da se u blizini nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i razni drugi.

  Za sva ta odredišta neke od najpovoljnijih karata u jedinstvenoj ste prilici pribaviti, tj. kupiti baš preko našeg Vollo servisa. Osim važnih spomenika kulture u ovim gradovima, pogotovo u ljeto, lako razvesele skroz interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da niti jednog trenutka ne zažalite svoj dolazak.

  Za kraj, uvijek se imate priliku odlučiti otisnuti u neke druge dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, praktički jednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manje domaćih i stranih putnika samo vam daje priliku bezbolnije i značajno jednostavnije snalaženje po gradu te lagodnije razgledavanje.