Polasci

Autobusni kolodvor Široki Brijeg

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Široki Brijeg

  Kako do autobusne stanice?

  Krajem svibnja 2016. godine Široki Brijeg dobio je novi autobuski kolodvor. Riječ je o kolodvoru koji se prostire na 4000 četvornih metara na zapadnom ulazu u grad. Kolodvor je izgrađen prema suvremenim standardima i opremljen svim sadržajima koji bi putnicima mogli zatrebati. Izgradnjom ovog kolodvora zapravo je cjelokupan grad dobio priliku po tome pitanju biti ukorak s drugim europskim gradovima.

  Želite li na najbrži način doći do kolodvora najbolje će biti da se raspitate kod domaćina. Koga god da pitate sigurno će vam rado pomoći da dođete do kolodvora. U ovisnosti od vaše udaljenosti, ili bolje reći trenutne lokacije, opcija je i taxi služba kao najbezbolniji i najbrži način za prijevoz vas i vaše prtljage.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Autobusni kolodvor Široki Brijeg ima devet perona i veliki parking na kojemu će svatko naći slobodno mjesto. Osim tog, kolodvor je opremljen s uredom za prodaju karata, kao i onim za informacije na kojem možete saznati novi vozni red, informacije o akcijama, popustima i tome slično.

  Osim ureda za prodaju karata, na kolodvoru ćete pronaći knjižaru, kafić, fast food i tobacco shop. Ne brinite ako ste gladni. Niti ako ste žedni. Ma čak ni ako vam se baš sada jede hamburger. A smeta li vam prtljaga, jednostavno pitajte nekog od prolaznika da vas uputi do garderobe, kako ju ne bi bespotrebno do dolaska busa vukli za sobom.

  Za one koji nemaju posebnih želja vezanih uz putovanje i čekanje na kolodvoru na autobus, bit će najjednostavnije da sjednu u čekaonicu gdje će sigurni od hladnoće ili pak vrućine, ovisno koje je doba godine, predahnuti do polaska.

  Imate par sati viška

  Široki Brijeg može se pohvaliti brojnim spomenicima, ali i drugim gradskim znamenitostima. Kočerinska ploča, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Samostan na Širokom Brijegu, spomenik Franji Tuđmanu, spomenik Gojku Šušku, zatim spomenik fra Didaku Buntiću, kao i onaj spomenik u Rasnu.

  Kočerinska ploča datira još iz 1404. te je pravi dokument o postojanju kršćanstva na ovim prostorima, točnije riječ je o grobnom natpisu Vignja Miloševića napisanome na bosančići (hrvatska ćirilica). Dalje, Samostan na Širokom Brijegu ima zanimljivu natpisnu ploču koja je postavljena nad ulazom u samostan, a koja svjedoči ruci koja ga je podigla.

  Spomenik Franji Tuđmanu stoji ispred zgrade općine Široki Brijeg, a podignut je povodom četvrte obljetnice njegove smrti. Izgradio ga je Kažimir Hraste. Gojko Šušak svoj je spomenik dobio na samom kraju svibnja 2008., dok je spomenik u Rasnu, davne 1991., podignut kao spomenik svim žrtvama Drugog svjetskog rata.

  U slučaju da niste raspoloženi za obilazak spomenika i sakralnih objekata, ili vas pak ta vrsta umjetnosti ne interesira, slobodno sjednite na kafu ili uživajte u doživljaju grada i njegovih ljudi. Nadalje, za ljubitelje zelenila značajan će biti podatak da su urbanističkim planom neki dijelovi prirode stavljeni pod zaštitu: Park-šuma "Vrelo", Park-šuma "Purin Gaj", baš kao i primjerice postojeće šumske oaze - plato Pribinovića. 

  Kamo dalje s autobusnog?

  Banja Luka, Bihać, Mostar, Sarajevo, Vitez… popis gradova koje u Bosni i Hercegovini možete provjeriti uistinu je dugačak. Iako možda nisu veliki i razvijeni kao neki, mnogo veći, zapadnoeuropski gradovi, definitivno imaju poseban šarm.

  Informacije o linijama, cijeni karata, akcije i popuste za pojedine kategorije (djeca, studenti i umirovljenici), kao i vozni red, možete saznati i preko naše Vollo web stranice, odnosno putem naše aplikacije.