Polasci

Autobusni kolodvor Sarajevo

Adresa Put života 8
Broj telefona +387 33 213 100

O Autobusni kolodvor Sarajevo

  Kako do autobusne stanice?

  Do glavne autobusne stanice u Sarajevu, smještene na adresi Put života 8, najlakše se dolazi taxijem ili javnim gradskim prevozom poput tramvaja, trolejbusa ili autobusa. Tramvajske linije koje vode doautobusne stanicei natrag u Sarajevo su 1 i 4, a cijena karte je 1,60KM na kiosku odnosno 1,80KM ako kupujete u samom tramvaju.

  Nadalje, imajte na umu da je tokom jutra posebna gužva po gradskom središtu, ali i u okolici, te u popodnevnim satima kada se ljudi vraćaju s posla.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici, studenti i učenici koji jure na svoja radna mjesta i na svoje fakultete, odnosno škole kako bi stigli u tačno određeno vrijeme.

  Nikako, ali nikako ne koristite usluge privatnih taxista koje vidite na samoj autobusnoj stanici jer su preskupi i iskoristit će nesigurnost svakog posjetioca kako bi naplatili veći iznos nego što to treba biti inače. Brojevi za Taxi službe u Sarajevu su 033 760 600, 033 663 555, 033 15 15 ili 033 570 900. Svi taxi prevoznici voze 1KM/km i ovisno od prevoznika kod nekih plaćate start vožnje.

  Šta sve ima na autobusnoj stanici?

  Autobusna stanica Sarajevo ima: šaltere za prodaju karata i šalter za informacije, čekaonicu, perone za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu, ali i za toalet pripremite kovanice, odnosno sitan novac, s obzirom da, u glavnom, ove usluge nisu više od 2KM pa nije najbolje rješenje doći s novčanicom od 50, 100 ili 200 KM, a vrlo vjerovatno će vam trebati i za kafu, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi. Sitan novac je u aspektu putovanja jako bitan i svrstan je među onim nužnim za spremiti za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje slobodno možete izraziti svoje nezadovoljstvo nekim od segemnata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata (ako ste ih kupili na nekom od prodajnih mjesta na autobusnoj stanici), provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i sl.

  Fast food, pekara, dućan mješovite robe, mjenjačnica, bankomati i mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u i oko autobusne stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Sama Autobusna stanica Sarajevo je davno izgrađena i u dosta zapuštenom je stanju. Kafići koji se nalaze u neposrednoj blizini autobusne stanice su uglavnom jako davno otvoreni i nisu renovirani u skorije vrijeme pa tako ako se baš ne žurite, radije napravite koji korak dalje i sjedite u neki koji je novijeg datuma odnosno opremljen po novijim standardima. Pored autobusne stanice se nalazi vrlo poznata ćevabdžinica „Zmaj“, za koju mnogi tvrde da ima najbolje ćevape u čitavom Sarajevu. S obzirom da su baš ćevapi ono što nikako ne bi smjeli od hrane propustiti u Sarajevu, nije loše znati gdje su najbolji.

  Imate par sati vremena?

  Za sve one koji imaju tačno određeno vrijeme prije polaska autobusa idealno je da ostave svoju prtljagu u garderobu, a potom idu u razgledanje, odnosno obilazak grada Sarajeva.

  Nekih 250 metara od autobusne stanice nalazi se Avaz Twist Tower. Zgrada je visoka 176 metara i s nje se pruža prelijep pogled na Sarajevo i okolicu, cijena ulaza je oko 5KM. Na vrhu tornja su moderno uređeni kafići s malo višim cijenama u odnosu na ostatak Sarajeva, ali definitivno vrijedno posjete.

  Ako s autobusne stanice pokušate ići kroz studentski kampus nakon 400 metara dolazite do glavne saobraćajnice u Sarajevu. Tu se nalazi i manji tržni centar – Importane, gdje se, takođe, možete okrijepiti od puta u nekom od njegovih prelijepih kafića. Odmah nakon Importane-a dolazite do Zemaljskog muzeja muzej koji bi svaki posjetitelj Sarajeva morao posjetiti.

  Idući glavnom ulicom stiže se na Marijin Dvor, a tu su i Parlament, SCC i Alta. Toplo preporučamo Food Market u SCC-u, gdje možete kušati hranu iz cijeloga svijeta po jako niskim cijenama.

  Nakon ručka u SCC-u prošetajte neke 3 minute do Vilsonovog šetališta uz Miljacku gdje, bez obzira na godišnje doba možete sresti mnogo ljudi.

  Nadaleko poznata Bašćaršija i najpoznatiji dio Sarajeva se nalazi nekih 15 do 20 minuta tramvajem od autobusne stanice, odnosno, ako šetate, oko pola sata pješice. Uopšte ne sumnjamo da ćete doći do Bašćaršije niti da će vas ona oduševiti svojim orijentalnim štihom.

  Definitivno, jedan od najboljih pogleda na grad je s Trebevića. Trebević je obližnja planina, udaljena svega pola sata autom od Sarajeva. Odlaskom na Trebević možete se nakon šetnje po prirodi okrijepiti u poznatom i višestruko nagrađivanom Pino Nature Hotel. Pored lijepo dizajniranog hotela tu je i Sunnyland, park zabave s pogledom na grad Sarajevo, gdje možete zamisliti da ste „mali“ i zabaviti se kao nikad do sad.

  Ako pak niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i posmatrali grad ili smatrate da ste već svaki djelić grada koji ste htjeli vidjeti vidjeli, opustite se u najbližem kafiću.

  Posmatrajte Sarajevo i upijajte taj, po svemu, poseban grad, njegove ulice i ljude koji ga čine živim, odnosno sav tamošnji život.

  Kamo dalje s autobusne stanice?

  Pretpostavimo da ste pred kraj s obilaskom Sarajeva, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u blizini glavnog grada Bosne i Hercegovine nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Bugojno i još mnogi drugi. Kad obiđete i upoznate Sarajevo i planirate krenuti dalje u Hrvatsku ili neku drugu zemlju u regionu dajemo za prijedlog da posjetite neku od sljedećih destinacija: Osijek, Zagreb, Rijeka i Plitvička jezera.

  Pored značajnih kulturnih spomenika u ovim gradovima, posebno ljeti, obradovat ćete se i interesantnim događanjima tokom godine, a zbog kojeg, sigurni smo, nećete požaliti svoj dolazak. Za sva ta mjesta i gradove u prilici ste preko Vollo-a nabaviti autobusne karte.

  Na kraju, uvijek se možete odlučiti na putovanje u neke od europskih centara poput: Vienna (Beč), Stuttgart, Venice (Venecija), Zagreb, Beograd, Podgorica i mnogi drugi.

  Vollo Tip

  WI-FI je otvoren i besplatan na čitavoj Bašćaršiji kao i u svim tržnim centrima i većini kafića. Negdje ćete, možda, trebati pitati za pristupnu šifru ali to konobari daju bez problema.