Polasci

Autobusni kolodvor Safeta Zajke

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Safeta Zajke

  Kako do autobusne stanice

  Do glavne autobusne stanice u Sarajevu najbrže se dolazi šetajući ili taksijem. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Sarajeva predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika.

  Nadalje, imajte na umu da je tokom prvih jutarnjih sati posebna gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su jednako radnici, kao i učenici koji žure da bi došli na svoja odredišta u zakazano vrijeme.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nesigurni ste oko toga gdje je vama trenutno najbliže mjesto na kojemu staju taksisti raspitajte se kod mještana. Definitivno ponajbolje bi bilo da naručite TAXI tvrtku, odnosno taksista da dođe po vas ispred hotela/hostela, odnosno u kojem god smještaju da odsjedate.

  Velika je vjerovatnoća da imate puno prtljage pa u slučaju da niste ljubitelj zaustavljanja i ispitivanja neznanaca, samo prošetajte centrom grada. Treba li vam prevoz šansa da za te šetnje nećete naići na niti jedan jedini TAXI ili je jednaka nuli, ili se zadržavate u preuskom krugu centra.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI prije provjerite iznos vožnje na internetu, jer ćete tako sigurno proći jeftinije, odnosno tako možete nazvati i dogovoriti prevoz kod u tom momentu definitivno najpovoljnijeg TAXI preduzeća. Kada nerazmišljajući i neinformirani uđete u prvi TAXI, nije za čuđenje ako ta vožnja dođe skuplje od cijene kojoj ste se nadali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na glavnoj autobusnoj stanici naći ćete: čekaonicu za putnike, urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa. Prije svega, morate li u toalet šalter za informacije odlično je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a isto vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je u aspektu putovanja jako bitan i svrstan je među onim nužnim za odvojiti za put. Za toalet i garderobu imajte pripremljene kovanice, zato što najčešće ove usluge ne koštaju iznad 2 KM pa nije neka fora pristupiti zaposleniku s novčanicom 20, 50 ili 100 KM, a vjerojatno će vam biti potrebno i za kafu, ili toplu čokoladu, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji objasniti svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, podnijeti kakvu reklamaciju, provjeriti kako potvrditi povratnu kartu i druga slična pitanja i dvojbe. U uredu za informacije raspitajte se i saznajte: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte.

  Dućan mješovitom robom, pekara, bankomati i mjenjačnica nalaze se u i oko stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Vozači taksija koje vidite tik do stanice na usluzi su vam pa ako ste tek stigli u grad bit će najbolje da se prvo smjestite i riješite prtljage, a nakon toga krenete u razgledavanje i upoznavanje Sarajeva. Caffe bar kojega ste uočili po dolasku na stanicu za buseve tačno je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme i odmarajući surfaju internetom do vremena polaska autobusa. Obiđite još pokoji spomenik kulture i tako iskoristite vrijeme dok čekate, uz to kupite, odnosno ugrabite nešto za prezalogajiti.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate par sati prije kretanja autobusa najbolje je da odložite kofere u garderobu, a potom krenete po definitivno zadnji put obići, tj. istražiti Sarajevo. Za slučaj da niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili držite da ste već sve što vam je u gradu zanimljivo vidjeli, odmorite se, odnosno predahnite u prvom kafiću.

  Upijajte prolaznike i grad, odnosno sav tamošnji život. Jednom kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se sjetiti svakog, i najmanjeg, detalja.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba utrošiti pametno i razborito, jer toliko ste čekali da ovdje dođete i ne želite valjda sada potratiti taj period, odnosno te sate što imate ispred sebe. Nakon što se riješite stvari u garderobi na autobusnom, odnosno u smještaju pravo je vrijeme za razgledavanje Sarajeva.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Za slučaj da ste na samom kraju s obilaskom Sarajeva, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, valja znati da se u okruženju nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i razni drugi. Kad upoznate Sarajevo i poželite nastaviti dalje svojim putem, dajemo za prijedlog da obiđete neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka.

  Za sva ta odredišta neke od najjefitnijih karata imate priliku kupiti tačno onoliko koliko želite putem našeg Vollo servisa. Uz masu važnih spomenika kulture u ovim gradovima, posebno za ljetnih mjeseci, dočekuju visoko interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti dodatni razlog da niti jednog trenutka ne zažalite svoj dolazak.

  Za zaključenje, uvijek se možete odlučiti upustiti u putovanje u neke daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, gotovo isto bogati uslugama i sadržajima, a manja brojka turista samo vam garantuje puno lakše snalaženje po gradu te mirnije i opuštenije razgledavanje.