Polasci

Autobusni kolodvor Podlugovi

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Podlugovi

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Ilijaša predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika. Do središnje autobusne stanice u Ilijašu najjednostavnije se dolazi taksijem ili šetajući.

  Nadalje, imajte na umu da je tokom ranoga jutra znatna gužva po gradskom središtu, ali i u okolici. Razlog jutarnjim gužvama su jednako radnici, kao i učenici koji žure da bi stigli na svoja odredišta, tj. radna mjesta u tačno vrijeme.

  Uopće neupitno odlično bi bilo da naručite taksista da vas pokupi ispred hotela/hostela, odnosno bilo gdje da odsjedate. U slučaju da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nesigurni ste oko toga gdje je prvo stajalište za taksiste raspitajte se kod mještana.

  Pretpostavljamo da imate puno stvari i da su vam koferi prilično teški pa ukoliko niste ljubitelj povlačenja ljudi za rukav, samo prošetajte širim gradskim centrom. Treba li vam prevoz šansa da za te šetnje nećete naići na barem jedan slobodan TAXI ili apsolutno ne postoji, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne čudite se ako ta vožnja košta skuplje od cijene kojoj ste se nadali. Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze unaprijed provjerite cijenu vožnje na internet stranici, jer ćete tako nesumnjivo proći povoljnije, odnosno tako možete nazvati i dogovoriti prevoz kod u tom momentu uvjerljivo najjeftinijeg taksista.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, ako morate u toalet informacijski šalter savršeno je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a to vrijedi i u slučaju garderobe. Na glavnoj autobusnoj stanici pronaći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i strane putnike te perone za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu, ali i za toalet imajte u pripravnosti kovanice, zato što uglavnom ove usluge nisu skuplje od 2 KM pa nije kul plaćati zaposleniku s novčanicom 20 KM i više, a veoma je izgledno će vam trebati i za kafu, odnosno čaj s aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi. Sitan novac je na putovanju bez pretjerivanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za ponijeti.

  Pri šalteru za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: novi vozni red, obavijesti, novosti, popuste i informacije o prevozničkoj firmi. Šalter za informacije mjesto je gdje ste skroz slobodni izreći svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i sl..

  TAXI prevoznici koje vidite tik do stanice na usluzi su vam pa ako ste taman stigli u grad savjetujemo da se za početak riješite prtljage i smjestite, a potom krenete u obilazak i upoznavanje Ilijaša. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, također ugrabite nešto za jelo. Pekare, dućani mješovitom robom, bankomati i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u neposrednoj blizini stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Onaj kafić kojega ste vidjeli po dolasku na busnu stanicu tačno je to mjesto na kojem putnici odmaraju i ubijaju vrijeme do polaska autobusa.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekoliko sati uoči polaska autobusa ono što je u tom trenu idealno je da predate svoje stvari u garderobu, a tada uputite se po očito za ovoga posjeta zadnji put razgledati, odnosno obići Ilijaš. Za slučaj da niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili smatrate da ste već dovoljno grada vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u caffe baru u blizini.

  Kada vas put odnese dalje bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i htjet ćete se sjetiti svake pa i one najmanje sitnice. Upijajte grad i život na njegovim ulicama, odnosno običaje tamošnjih stanovnika.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Poslije, odnosno nakon što se riješite kovčega u garderobi na autobusnom, ili pak u unajmljenoj sobi pravo je vrijeme za obilazak i razgledavanje Ilijaša. Po dolasku svaki trenutak treba pametno utrošiti, jer toliko ste priželjkivali da ovdje stignete i nećete sada potratiti to vrijeme što imate još ispred sebe na pladnju.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i upoznate Ilijaš i poželite nastaviti dalje nekim, ponovno vam stranim, putem, naš je prijedlog da posjetite neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Brčko, Tuzla i Sarajevo. Pod pretpostavkom da ste pri kraju s obilaskom Ilijaša, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, valja znati da se u okolici nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i ostali.

  Uz masu značajnih spomenika kulture u tim vas gradovima, specifično ljeti, lako obraduju nadaleko zanimljiva događanja i priredbe za najmlađe, a koji će biti dodatni razlog da ni na tren ne zažalite svoj dolazak. Za sva ta odredišta neke od najpristupačnijih karata u prilici ste pribaviti, tj. kupiti upravo putem našeg weba Vollo.net.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, gotovo isto bogati sadržajima i uslugama, a manji broj turista samo vam garantuje jednostavnije snalaženje po mjestu, tj. gradu te svakako mirnije, ali i ugodnije razgledavanje. Za kraj, uvijek imate mogućnost odlučiti upustiti u putovanje u neke zaista daleke dijelove svijeta.