Polasci

Autobusni kolodvor Novopazarska

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Novopazarska

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Sarajeva najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika. Do središnje autobusne stanice u Sarajevu najlakše se dolazi korištenjem TAXI usluge ako imate puno prtljage ili pješice.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici, ali i učenici koji jure da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u tačno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je u toku jutra velika gužva po gradskom središtu, ali i u okolici.

  Svakako najidealnije bi bilo da zakažete taksista da vas pokupi ispred hostela, odnosno gdjegod da odsjedate. U situaciji da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je prvo mjesto na kojemu staju taksisti raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina.

  Ogromna je vjerovatnoća da imate prilično prtljage pa ukoliko niste ljubitelj povlačenja ljudi za rukav, jednostavno prošetajte gradskim centrom i njegovom okolicom. Treba li vam prevoz mogućnost da za te šetnje nećete naići na barem jedan za vas slobodan taksi ili je jednaka nuli, ili ste apsolutni pehist pa je vrijeme da se odvažite i pitate mještane za savjet.

  Važno!

  Kada instant neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se čuditi ako ta vožnja dođe skuplje od cijene kojoj ste se nadali. Svakako, uzimate li TAXI prevoz unaprijed provjerite cifru vožnje na internetu, jer ćete tako bez sumnje proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste zapravo u idealnoj situaciji i možete pozvati i dogovoriti prevoz kod tada uvjerljivo najjeftinijeg taksija.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na busnoj stanici naći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, čekaonicu, perone za dolaske i odlaske buseva. Prije svega, trebate li u WC informacijski ured pravo je mjesto na kojem ćete pitati za konkretne upute, a isto vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je u aspektu putovanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za spakirati za put. Za WC i garderobu imajte u pripravnosti kovanice, zato što u prosjeku ove usluge nemaju cijenu višu od 2 KM pa nije baš fora pristupiti zaposleniku s novčanicom 20, 50 ili 100 KM, a posve je izgledno će vam biti potrebno i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladu, grickalice i sl..

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici izraziti svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i slične dvojbe. Kada ste na šalteru za informacije provjerite: novi vozni red, obavijesti, novosti, popuste i informacije o prevozničkoj firmi.

  Taj kafić kojega ste uočili po dolasku na busnu stanicu upravo je to mjesto na kojem turisti odmarajući listaju novine, tj. ispunjavaju križalju ili surfaju do vremena kretanja autobusa. Pekara, dućan mješovitom robom, bankomati i mjenjačnica, kao i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okruženju stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. TAXI prevoznici koje vidite u blizini stanice stoje vam na usluzi pa ako ste nedavno došli u grad najbolje je da se prvo smjestite i riješite prtljage, a onda krenete u obilazak i upoznavanje Sarajeva. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, uz to ugrabite nešto za prezalogajiti.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati do kretanja autobusa kao stvoreno je da predate stvari u garderobu, a potom uputite se po definitivno posljednji put razgledati i istražiti Sarajevo. Ukoliko niste za razgledavanje i to vam je tlaka i radije bi predahnuli ili mislite da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, opustite se u najbližem vam caffe baru.

  Kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati sjetiti svakog, i najmanjeg, detalja. Tako sjedeći gledajte ljude i njihov grad, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste čekali da ovdje pristignete i ne želite valjda sada uzalud potratiti taj period, odnosno te sate što imate pred sobom. Poslije, odnosno nakon što se riješite kofera u garderobi na autobusnom, odnosno u hotelskoj sobi ili apartmanu najbolje je vrijeme za razgledavanje Sarajeva.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pod pretpostavkom da ste gotovi s obilaskom Sarajeva, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u okolici nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i drugi. Kad ,takoreći, do kostiju upoznate Sarajevo i poželite krenuti nekim, ponovno vam stranim, putem, predlažemo da krenete i tako obiđete neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Mostar, Tuzla i Sarajevo.

  Uz masu važnih spomenika kulture u ovim gradovima, posebice ljeti, razveseljavaju visoko interesantna događanja i priredbe, a koji će biti još barem jedan razlog da u niti jednom trenu ne zažalite svoj dolazak. Za sva ta mjesta i gradove neke od najjefitnijih karata imate priliku naći baš putem našeg Vollo.ba web-a.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, podjednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manji broj turista samo vam nudi priliku lakše snalaženje po gradu i njegovom središtu te lagodnije razgledavanje. Na kraju, uvijek se možete odlučiti na putovanje u neke druge dijelove svijeta.