Polasci

Autobusni kolodvor Neum

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Neum

  Kako do autobusne stanice?

  Autobusna stanica u Neumu je dvjestotinjak metara udaljena od gradskog središta. Te tri minute koliko vam je potrebno da prošetate od autobusa do centra i obrnuto nisu neki problem ni u slučaju da imate gomilu stvari. 

  Zaboravite na javni gradski prijevoz ili Taxi. U Neumu ste. Ni ne treba vam. U redu, jedino u slučaju da ste smješteni izvan središta grada. U okolici gdje, ne sumnjamo, uživate u prirodnim ljepotama. Svejedno, uvijek se nađe kakav dobar susjed da vas odbaci do autobuske stanice, ako baš nikoga od obitelji i prijatelja nemate u blizini ili nije došao autom.

  Šta sve ima na autobusnoj stanici?

  Autobuska stanica Neum ne može se pohvaliti gomilom sadržaja. Pa ipak, u njenom ćete okruženju naići na shopping centar/supermarket, a u kojem ćete onda naći i štogod vam od namirnica treba. Nedaleko kolodvora nalaze se i razni smještajni kapaciteti.

  Od skupljih varijanti poput hotela, do hostela i privatnih smještajnih jedinica u kojima cijena, dakako, ovisi o uređenosti. Na vama je da odaberete ono što vam najbolje odgovara. Realno sagledajući, cijene u Neumu su oko 20% jeftinije nego u bilo kojem drugom dijelu Jadranske obale. Među više od 7000 ležaja teško da nećete naći barem jedan koji će vam u potpunosti odgovarati.

  Osim supermarketa, tek koja minuta udaljenosti od središta grada jamči da čekajući autobus nećete ostati ni gladni ni žedni.

  Ako je karta u vašem džepu, a busa još nema na vidiku sjednite u kafić na kafu, a dok posmatrate grad sve možete začiniti i ukusnim slatkim zalogajem.

  Imate par sati vremena

  Neum je grad u južnoj Hercegovini i jedini izlaz BiH na more. Uz jadransku obalu dugu oko 24 km živi otprilike 5000 stanovnika. To što se nalazite u Neumu znači da ste unaprijed čuli ili, nasreću, sami otkrili njegove prekrasne, pješčane plaže, strma brda, čisto more i povoljnu klimu.

  Povijest i umjetnost grada najbolje ćete doživjeti kroz muzej sa arheološkom i etnografskom kolekcijom, kao i Gradsku galeriju sa preko 400 slika. Na ulazu u Muzej i galeriju Neum dočekat će vas narodne nošnje izložene na lutkama.

  Sam je prostor organiziran tako da s početka izlaže zbirku fosila s područja Graca, Cerova i Brštanike. Slijedi doba kamena, drveta i kosti, odnosno period starijeg i mlađeg kamenog doba na koji se nastavlja brončano i željezno doba, a potom i razdoblje koje svjedoči rimskom dobu. Srednji vijek, doba turskog ropstva te ustanak od 1875. do 1878. redom se nastavljaju na ranije izložene zbirke.

  Ovo vam vrijedi vidjeti pa predlažemo da si između dva posjeta plaži organizirate vrijeme za posjet povijesno-kulturnom središtu grada otvorenome 2007. godine, a smještenom na adresi: Trg Gospe od Zdravlja 1.

  Važno!

  Svake se godine u drugoj polovici augusta u Neumu održava Hrvatski muzički festival imena Etno Fest Neum. Ako ste slučajno tih dana u ovom šarmantnom gradu, reorganizirajte se i posjetite festival. Osim što ćete čuti muziku drugačiju od one na koju ste vjerojatno navikli, ponijet ćete sa sobom vrijedna i, nadamo se, ugodna sjećanja na ljeto i muziku u Neumu.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Nakupani, nasunčani i napokon odmoreni idete dalje? Dobra je vijest da je Neum kao jedini BiH izlaz na more smješten tik do hrvatskih jadranskih bisera. Redom su to: Dubrovnik, Ston, Korčula i Makarska. Po dolasku u Neum Dubrovnik vam je na samo 65 km udaljenosti i bila bi prava šteta propustiti posjet, posebno ako ondje ranije niste bili.

  Za slučaj da želite produžiti svoj boravak u Neumu radije nego ići dalje, opcija su i jednodnevni izleti u ova mjesta, tj. gradove. Za detaljnije informacije i karte samo prošetajte po gradu i pitajte mještane. Obično se u središtu grada uz obalu nađu organizatori jednodnevnih aranžmana kod kojih odmah možete dogovoriti sve detalje.

  Nama se ovakvi izleti čine odličnim rješenjem za proširiti vidike i razgledati nova, okolna, mjesta. 

  Vozni red, informacije o popustima i akcijama za pojedine kategorije (djeca, studenti, umirovljenici), skrivene troškove, korisne savjete vezane za putovanja i još mnogo zanimljivog sadržaja možete pronaći na našoj Vollo web stranici, odnosno putem naše Android aplikacije.

  Nastavljate li pak svoje putovanje prema unutrašnjosti BiH, znajte da vam je Mostar na 75 km udaljenosti, a Sarajevo na oko 190 km. Do oba grada, Mostara i Sarajeva, jednostavno dolazite busom. Svejedno, tijekom sezone na vrijeme kupite svoju kartu.