Polasci

Autobusni kolodvor Mostar

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Mostar

  Kako do autobusne stanice

  Do središnje autobusne stanice u Mostaru najbrže se dolazi koristeći se jednostavno TAXI-jem, a posebno ako imate puno prtljage. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Mostara najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika.

  Nadalje, imajte na umu da je tokom ranih jutarnjih sati znatna gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su jednako radnici, kao i učenici koji žure da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u pravo vrijeme.

  Ukoliko nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je vama trenutno najbliže stajalište za taksiste raspitajte se kod tamošnjih stanovnika. Bez ikakve sumnje najidealnije bi bilo da pozovete i naručite TAXI tvrtku, odnosno taksista da dođe po vas ispred hotela, odnosno bilo gdje da odsjedate.

  Treba li vam prevoz opcija tj. šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan slobodan TAXI ili je nema, ili se zadržavate u preuskom krugu centra. Pretpostavljamo da imate prilično prtljage pa u slučaju da niste ljubitelj zivkanja i zaustavljanja na cesti, jednostavno prošetajte gradskim centrom i njegovom okolicom.

  Važno!

  Svakako, uzimate li taksi ranije provjerite cifru vožnje na netu, jer ćete tako definitivno proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste u savršenoj prilici ugovoriti vožnju kod u tom momentu najjeftinijeg TAXI prevoznika. Kada nerazmišljajući i neinformirani uđete u prvi TAXI, nemojte se iznenaditi ako ta vožnja bude skuplja od očekivane cijene.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, morate li u WC ured za informacije idealno je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a isto vrijedi i u slučaju garderobe. Na autobusnoj stanici naći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa te čekaonicu, tj. klupe za putnike.

  Sitan novac je tokom putovanja zbilja bitan i nalazi se među onim nužnim za spakirati za put. Za garderobu i toalet imajte u pripremi kovanice, zato što najčešće ove usluge nemaju cijenu višu od 2 KM pa nije najbolje rješenje doći zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a izgledno je da će vam biti potrebno i za kafu, ili toplu čokoladu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Na šalteru za informacije pitajte, tj. provjerite: novosti, događanja, aktualnosti, tačne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prevozničkoj firmi. Šalter za informacije mjesto je gdje ste slobodni izreći svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, izvršiti reklamaciju karte, provjeriti kako ugovoriti datum i vrijeme za povratak i sl..

  Vozači taksija koje vidite u blizini stanice stoje vam na raspolaganju pa ako ste taman došli u grad bit će najbolje da se smjestite i nakratko opustite, a nakon toga krenete u obilaženje Mostara. Prošetajte i obiđite spomenike kulture i tako iskoristite vrijeme dok čekate, također kupite nešto za jelo. Taj kafić kojega ste ugledali po dolasku na glavnu stanicu za autobuse tačno je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme i odmarajući surfaju internetom do vremena polaska autobusa. Pekare, dućani mješovitom robom, bankomati i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okolici stanice pa ne stojte na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati uoči polaska autobusa kao stvoreno je da odložite svoju prtljagu u garderobu, a nakon toga odete po zadnji put razgledati i istražiti Mostar. Ako je situacija takva da niste za razgledavanje i to vam je tlaka i radije bi predahnuli ili vjerujete, odnosno mislite da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, opustite se u najbližem vam caffe baru.

  Kada vas put odnese dalje bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i nastojat ćete se dosjetiti svega. Promatrajte i upijajte prolaznike i grad, odnosno običaje tamošnjih stanovnika.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti na vrijedan način, jer toliko ste očekivali da ovdje pristignete i ne želite sada prespavati taj period, odnosno te sate što imate još za uživanje u ovome gradu. Kad se riješite kovčega u nekoj od garderoba, odnosno u smještaju pravo je vrijeme za upoznavanje Mostara.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i dosadi vam Mostar i definitivno isplanirate nastaviti dalje svojim putem, naš je prijedlog da obiđete neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka. Pod pretpostavkom da ste gotovi s obilaskom Mostara, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Zenica, Bugojno, Trebinje, Travnik i drugi.

  Za sve te destinacije neke od najjefitnijih karata u prilici ste pronaći konkretno putem našeg weba Vollo.net. Osim intrigantnih spomenika kulture u tim vas gradovima, posebice ljeti, lako razvesele skroz interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti još barem jedan razlog da ni na koju sekundu ne zažalite svoj dolazak.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, gotovo isto bogati raznovrsnim uslugama i sadržajima, a manja brojka turista samo vam omogućuje bezbolnije snalaženje po gradu i njegovom centru te lagodnije razgledavanje. Za kraj, uvijek se možete odlučiti otisnuti u neke zaista daleke dijelove svijeta.