Polasci

Autobusni kolodvor Mostar Zapad

Adresa Vukovarska b.b
Broj telefona +387 36 348 680
Email ---

O Autobusni kolodvor Mostar Zapad

  Kako do autobusne stanice

  Do autobusne stanice u Mostaru najbrže se dolazi šetajući ili taksijem. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Mostara posegnite za mobitelom pa googlajte ili pitajte nekoga od domaćih stanovnika.

  Nadalje, imajte na umu da je za prvih jutarnjih sati nerijetko velika gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su radnici i učenici koji hrle da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u pravo vrijeme.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je prvo stajalište za taksiste raspitajte se kod domaćina. Bez ikakve sumnje super bi bilo da pozovete TAXI prevoz da dođe po vas ispred sobe, odnosno bilo gdje da odsjedate.

  Ogromna je vjerovatnoća da imate puno prtljage pa u slučaju da niste ljubitelj zaustavljanja neznanaca, samo prošetajte širim centrom grada. Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na niti jedan TAXI ili je jednaka nuli, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze unaprijed provjerite iznos vožnje na internetu, jer ćete tako sigurno proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste u savršenoj prilici kontaktirati da bi dogovorili prevoz kod trenutno najjeftinijeg taksija. Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se čuditi ako ta vožnja dođe značajno skuplje od cijene kojoj ste se nadali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, ako morate u WC ured za informacije najbolje je mjesto na kojem ćete pitati za tačne direkcije, a ovo vrijedi i u slučaju garderobe. Na središnjoj autobusnoj stanici naći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i strane putnike te perone za dolaske i odlaske buseva.

  Sitan novac je tokom putovanja zaista bitan i smješten je među onim nužnim za spremiti za put. Za toalet i garderobu imajte pripremljene kovanice, zato što u prosjeku ove usluge nisu cijene više od 2 KM pa nije neka fora doći zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a vrlo vjerojatno će vam biti potrebno i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi.

  Nalazite li se u informacijskom uredu provjerite: osnovne informacije o prevozniku, događanja, novosti, tačne obavijesti i aktuelnosti. Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici izreći svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti kakvu reklamaciju, provjeriti kako potvrditi svoj povratak i druga slična pitanja i dvojbe.

  TAXI prevoznici koje vidite u okolici stanice stoje vam na usluzi pa ako ste tek stigli u grad bit će najbolje da se smjestite i riješite teških kofera, a nakon toga krenete u razgledavanje i upoznavanje Mostara. Taj kafić kojega ste primijetili, odnosno vidjeli po dolasku na autobusnu stanicu upravo je to mjesto na kojem turisti odmarajući listaju novine, tj. ispunjavaju križalju ili surfaju do polaska autobusa. Obiđite još pokoji spomenik kulture i tako iskoristite vrijeme dok čekate, uz to kupite, odnosno ugrabite nešto za jelo. Dućan mješovitom robom, pekara, bankomati i mjenjačnica nalaze se u okruženju stanice pa ne ostajte na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate tek nekoliko sati do kretanja autobusa ono što je u tom trenu idealno je da ostavite svoje stvari u garderobu, a potom da odete po posljednji put razgledati Mostar. Ako je situacija takva da niste za razgledavanje i to vam se ne da ili držite da ste već sve što vas je od grada zanimalo vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u obližnjem kafiću.

  Doći će vrijeme kada će vam biti bitno sve što ste ondje vidjeli i htjet ćete se dosjetiti svake sitnice. Promatrajte i upijajte život na gradskim ulicama, odnosno sav tamošnji život.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste priželjkivali da ovdje dođete i ne želite sada potratiti to vrijeme, ili taj kratki period što imate samo za sebe i ovaj grad. Poslije, odnosno nakon što se riješite kovčega u garderobi autobusne stanice, ili u apartmanu, ili hotelskoj sobi najbolje je vrijeme za obilazak i razgledavanje Mostara.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Ako ste gotovi s obilaskom Mostara, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Zenica, Bugojno, Trebinje, Travnik i drugi. Kad ,takoreći, do kostiju upoznate Mostar i želite krenuti svojim putem, predlažemo da se uputite i upoznate neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka.

  Pored veoma važnih spomenika kulture u tim vas gradovima, posebice ljeti, čekaju skroz interesantna događanja i priredbe za najmlađe, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da niti jednog trenutka ne požalite svoj dolazak. Za sve te destinacije neke od najjefitnijih karata imate priliku nabaviti tačno onoliko koliko želite preko našeg servisa Vollo.

  Za zaključenje, uvijek se imate priliku odlučiti krenuti na putovanje u neke zaista daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, podjednako bogati raznim sadržajima i uslugama, a nesumnjivo manji broj turista samo vam pruža priliku bezbolnije snalaženje po mjestu te lagodnije razgledavanje.