Polasci

Autobusni kolodvor Konjic

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Konjic

  Kako do autobusne stanice

  Do glavne autobusne stanice u Konjicu najlakše se dolazi šetajući ili taksijem. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Konjica upitajte nekoga od tamošnjih stanovnika.

  Nadalje, imajte na umu da je u toku jutra značajna gužva po gradu, ponajviše samome centru. Razlog jutarnjim gužvama su učenici, ali i radnici koji bezglavo jure da bi stigli na svoja radna mjesta te u svoje škole u tačno vrijeme.

  U slučaju da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nesigurni ste oko toga gdje je vama trenutno najbliže TAXI stajalište raspitajte se kod lokalnih ljudi. Svakako odlično bi bilo da naručite TAXI da pokupi vas i vašu prtljagu ispred kakva privatna smještaja, odnosno gdjegod da odsjedate.

  Velika je vjerovatnoća da imate prilično prtljage, odnosno više od jednog kofera pa ako niste ljubitelj zaustavljanja i ispitivanja neznanaca, jednostavno prošetajte centrom grada. Treba li vam prevoz opcija tj. šansa da za te šetnje nećete naići na barem jedan slobodan TAXI ili je nepostojeća, ili ste apsolutni pehist pa je vrijeme da se odvažite i pitate mještane za savjet.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI prevoz ranije provjerite cijenu vožnje na internetu, jer ćete tako sigurno proći povoljnije, odnosno tako možete ugovoriti vožnju kod u tom trenutku definitivno najpovoljnijeg TAXI prevoznika. Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne čudite se ako ta vožnja košta skuplje od cijene koju ste očekivali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, morate li u WC ured za informacije odlično je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a to vrijedi i u slučaju garderobe. Na busnoj stanici naći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, čekaonicu, perone za dolaske i odlaske buseva.

  Sitan novac je za trajanja putovanja bez pretjerivanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za ponijeti. Za garderobu, ali i za toalet imajte u pripremi kovanice, zato što u prosjeku ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije neka fora plaćati zaposleniku s novčanicom 20, 50 ili 100 KM, a veoma je izgledno će vam trebati i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Pri šalteru za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: događanja, novosti, tačne obavijesti, aktuelnosti, novi vozni red i osnovne informacije o prevozniku. Šalter za informacije mjesto je gdje ste skroz slobodni reći svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, reklamirati kartu ili neki drugi aspekt usluge, provjeriti na koji način potvrditi povratak i sl..

  Otiđite u kratko razgledavanje i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput uzmite nešto za prezalogajiti. Caffe bar kojega ste vidjeli po dolasku na glavnu stanicu za autobuse tačno je to mjesto na kojem domaći i strani turisti odmarajući listaju novine, tj. ispunjavaju križalju ili surfaju do polaska autobusa. Pekara, fast food objekat, dućan s mješovitom robom, mjenjačnica, bankomati i još mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u okolici stanice pa nemojte biti na jednom mjestu. Taksisti koje vidite tik do stanice stoje vam na usluzi pa ako ste taman došli u grad savjetujemo da se za početak riješite prtljage i smjestite, a nakon toga krenete u obilazak i upoznavanje Konjica.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati uoči kretanja autobusa ono što je u tom trenu idealno je da odložite kovčege u garderobu, a tada krenete po posljednji put obići, tj. razgledati Konjic. U slučaju da niste za razgledavanje i to vam se ne da ili mislite da ste već sve što vas je od grada zanimalo vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u u najbliže smještenom kafiću.

  Promatrajte i upijajte grad i život koji cirkulira njegovim ulicama, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom. Kada vas put odnese dalje bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i željet ćete se sjetiti svake sitnice.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Kad se riješite stvari u kakvoj garderobi, tj. u unajmljenoj sobi super je vrijeme za upoznavanje Konjica. Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste očekivali da ovdje dođete i nećete sada baciti u vjetar taj period, odnosno te sate što imate još za uživanje u ovome gradu.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pretpostavimo da ste pred kraj s obilaskom Konjica, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, valja znati da se u okolici nalaze gradovi: Sarajevo, Zenica, Mostar, Mostar, Bugojno i još mnogi drugi. Kad upoznate Konjic i želite krenuti dalje nekim, ponovno vam stranim, putem, predlažemo da upoznate neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Mostar, Tuzla i Sarajevo.

  Za ranije navedena mjesta i gardove neke od cijenom najnižih karata u jedinstvenoj ste prilici naći upravo putem našeg Vollo servisa. Uz zavidnu brojku značajnih spomenika kulture u ovim gradovima, pogotovo u ljeto, dočekuju zanimljiva događanja i koncerti na glavnim gradskim trgovima, a koji će biti bar jedan razlog da ni na koju sekundu ne požalite svoj dolazak.

  Na kraju, uvijek se imate slobodu odlučiti krenuti na putovanje u neke daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, praktički jednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manje domaćih i stranih putnika samo vam daje priliku puno lakše snalaženje po mjestu, tj. gradu te totalno opušteno, bez klasične turističke strke, razgledavanje.