Polasci

Autobusni kolodvor Jelah

Adresa
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Jelah

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Jelha predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika. Do autobusne stanice u Jelhu najbrže se dolazi koristeći se jednostavno TAXI-jem, a posebno ako imate puno prtljage.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici, ali i učenici koji bezglavo jure da bi došli na svoja odredišta u dogovoreno, tj. određeno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je za ranoga jutra znatna gužva po gradskom središtu, ali i u okolici.

  Uopće neupitno najbolje bi bilo da pozovete TAXI prevoz da da dođe i pokupi vas ispred hotela, odnosno bilo na kojem mjestu da odsjedate. Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je vama najbliže mjesto na kojemu se okupljaju taksisti raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina.

  Ogromna je vjerovatnoća da imate puno prtljage pa u slučaju da niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, samo prošetajte širim centrom grada. Treba li vam prevoz mogućnost da za te šetnje nećete naići na barem jedan slobodan TAXI ili je nema, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Kada na licu mjesta neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se čuditi ako ta vožnja košta skuplje od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze unaprijed provjerite cijenu vožnje na internet stranici, jer ćete tako definitivno proći zasigurno povoljnije, odnosno tako ste zapravo u idealnoj situaciji i možete kontaktirati da bi dogovorili prevoz kod trenutno uvjerljivo najjeftinijeg taksista.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, trebate li u WC ured za informacije idealno je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a to vrijedi i u slučaju garderobe. Na središnjoj autobusnoj stanici pronaći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, čekaonicu, perone za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu i WC imajte pripremljene kovanice, zato što uglavnom ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije neka fora plaćati zaposleniku s novčanicom višom od 20 KM, a vjerojatno će vam trebati i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladu, grickalice i sl.. Sitan novac je za trajanja putovanja bez pretjerivanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za spakirati za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici izraziti svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti kakvu reklamaciju, provjeriti kako potvrditi svoj povratak i druga slična pitanja i dvojbe. Na šalteru za informacije provjerite: osnovne informacije o prevozniku, događanja, novosti, tačne obavijesti i aktuelnosti.

  Dućan mješovitom robom, pekara, bankomati i mjenjačnica nalaze se u okruženju stanice pa ne stojte na jednom mjestu. Vozači taksija koje vidite oko stanice stoje vam na usluzi pa ako ste taman stigli u grad bit će najbolje da se za početak riješite prtljage i smjestite, a nakon toga krenete u obilaženje Jelha. Razgledajte još jednom grad i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput kupite, odnosno ugrabite nešto za prezalogajiti. Onaj kafić kojega ste primijetili, odnosno vidjeli po dolasku na stanicu upravo je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme i odmarajući surfaju internetom do vremena polaska autobusa.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati do kretanja autobusa kao stvoreno je da smjestite kofere u garderobu, a nakon tog da krenete po očito za ovoga posjeta zadnji put obići, tj. razgledati Jelah. Ukoliko niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili držite da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, odmorite se, odnosno predahnite u prvom kafiću.

  Promatrajte i upijajte prolaznike i grad, odnosno sav tamošnji život. Kada vas put odnese dalje bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati prisjetiti svake pa i one najmanje sitnice.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti, jer toliko ste čekali da ovdje dođete i ne želite valjda sada uzalud potratiti taj period što imate još za uživanje u ovome gradu. Kada se riješite kovčega u garderobi autobusne stanice, ili pak u sobi koju ste rezervirali najbolje je vrijeme za grada Jelha.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i upoznate Jelah i planirate krenuti drugim putem, dajemo za prijedlog da upoznate neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Brčko, Tuzla i Sarajevo. Za slučaj da ste pred kraj s obilaskom Jelha, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, može biti od koristi imati na umu da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla, Slobodnica i još mnogi drugi.

  Uz zavidnu brojku veoma važnih spomenika kulture u tim gradovima, pogotovo u ljeto, lako razvesele nadaleko zanimljiva događanja i koncerti na glavnim gradskim trgovima, a koji će biti još samo jedan razlog da ni na koju sekundu ne požalite svoj dolazak. Za sva ta odredišta neke od najpristupačnijih karata u super ste situaciji i prilici kupiti tačno onoliko koliko želite preko našeg Vollo-a.

  Na kraju, uvijek se možete odlučiti krenuti na putovanje u neke za sad vam strane i daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, gotovo isto bogati raznovrsnim uslugama i sadržajima, a ,bez ikakve sumnje, još uvijek manja brojka turista samo vam pruža priliku bezbolnije snalaženje po gradu i njegovom centru te totalno opušteno, bez klasične turističke strke, razgledavanje.