Polasci

Autobusni kolodvor Jablanica

Adresa Jablanica
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Jablanica

  Kako do autobusne stanice

  Do glavne autobusne stanice u Jablanici najlakše se dolazi koristeći se jednostavno TAXI-jem, a posebno ako imate puno prtljage. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Jablanice posegnite za mobitelom pa googlajte ili pitajte nekoga od domaćih stanovnika.

  Nadalje, imajte na umu da je u toku prvih jutarnjih sati velika gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su radnici, ali i učenici koji žure da bi stigli na svoja radna mjesta i u svoje škole u zakazano vrijeme.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je vama trenutno najbliže TAXI stajalište raspitajte se kod mještana. Svakako odlično bi bilo da pozovete TAXI da dođe po vas ispred kakva privatna smještaja, odnosno gdjegod da odsjedate.

  Nije teško pretpostaviti da imate prilično prtljage pa ako niste ljubitelj zaustavljanja neznanaca, jednostavno prošetajte centrom grada. Treba li vam prevoz opcija, ili mogućnost da za te šetnje nećete naići na niti jedan jedini odmah dostupan TAXI ili je nepostojeća, ili niste na dobrom području.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako ta vožnja košta skuplje od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li TAXI prevoz prije toga provjerite cijenu vožnje na internetu, jer ćete tako bez sumnje proći povoljnije, odnosno tako ste u savršenoj prilici ugovoriti vožnju kod u tom trenutku najjeftinijeg TAXI prevoznika.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na stanici za buseve naći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, perone za dolaske i odlaske buseva i čekaonicu. Prije svega, ako trebate u WC informacijski šalter odlično je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a isto vrijedi i u slučaju garderobe.

  Za garderobu, ali i za toalet imajte pripremljene kovanice, zato što u prosjeku ove usluge nemaju cijenu višu od 2 KM pa nije baš fora pristupiti zaposleniku s novčanicom 20 KM i više, a posve je izgledno će vam trebati i za kafu, odnosno čaj s aparata, a moguće i za kakvu čokoladu, grickalice i sl.. Sitan novac je tokom putovanja jako bitan i smješten je među onim nužnim za spakirati za put.

  U uredu za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: novosti, događanja, aktualnosti, tačne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prevozničkoj firmi. Šalter za informacije mjesto je gdje ste slobodni podijeliti svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti kako potvrditi povratnu kartu i slične dvojbe.

  Onaj kafić kojega ste primijetili po dolasku na autobusnu stanicu upravo je to mjesto na kojem putnici ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do vremena kretanja autobusa. Taksisti koje vidite tik do stanice na usluzi su vam pa ako ste maločas stigli u grad predlažemo, tj. savjetujemo da se smjestite i nakratko opustite, a zatim krenete u obilaženje Jablanice. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, uz to ugrabite nešto za prezalogajiti. Pekara, dućan mješovitom robom, bankomati i mjenjačnica, kao i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u i oko stanice pa nemojte biti na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  U slučaju da niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili vjerujete, odnosno mislite da ste već sav grad vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u obližnjem kafiću. Za vas koji imate tek nekoliko sati prije kretanja autobusa idealno je da predate prtljagu u garderobu, a nakon tog da odete po posljednji put razgledati, odnosno obići Jablanica.

  Upijajte ljude i njihov grad, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom. Jednom kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati prisjetiti svakog, i najmanjeg, detalja.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Poslije, odnosno nakon što se riješite kofera u nekoj od garderoba, ili pak u apartmanu, ili hotelskoj sobi idealno je vrijeme za upoznavanje Jablanice. Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti, jer toliko ste očekivali da ovdje stignete i ne želite sada potratiti to vrijeme, ili taj kratki period što imate ispred sebe.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i upoznate Jablanica i planirate krenuti odabranim putem, htjeli bismo predložiti da krenete i tako obiđete neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka. Ako ste gotovi s obilaskom Jablanice, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, bitno je znati da se u okruženju nalaze gradovi: Sarajevo, Zenica, Mostar, Mostar, Bugojno i drugi.

  Za sve te destinacije neke od najjefitnijih karata možete pribaviti, tj. kupiti baš preko našeg Vollo-a. Uz zavidnu brojku značajnih spomenika kulture u ovim gradovima, posebice ljeti, dočekuju nadaleko zanimljiva događanja i koncerti na otvorenom, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da ni na tren ne požalite svoj dolazak.

  Na kraju, uvijek se možete odlučiti na put u neke dalje kutke svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, praktički jednako bogati sadržajima i uslugama, a manja brojka turista samo vam pruža priliku bezbolnije snalaženje po gradu i njegovom centru te totalno opušteno, bez klasične turističke strke, razgledavanje.