Polasci

Autobusni kolodvor Ilijaš

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Ilijaš

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Ilijaša najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika. Do središnje autobusne stanice u Ilijašu najbrže se dolazi korištenjem TAXI usluge ako imate puno prtljage ili pješice.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici i radnici koji hrle da bi stigli na svoja odredišta, tj. radna mjesta u dogovoreno, tj. određeno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je tokom ranoga jutra znatna gužva po gradskom središtu, ali i u okolici.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je vama najbliže stajalište za taksiste raspitajte se kod tamošnjih stanovnika. Nesumnjivo ponajbolje bi bilo da zakažete TAXI da u točno određeno vrijeme dođe po vas ispred hostela, odnosno bilo na kojem mjestu da odsjedate.

  Velika je vjerovatnoća da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ako niste ljubitelj povlačenja ljudi za rukav, samo prošetajte širim gradskim centrom. Treba li vam prevoz mogućnost da za te šetnje nećete naići na barem jedan odmah dostupan TAXI ili ne postoji, ili u centar ni ne smiju vozila.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI prije provjerite cijenu vožnje na internetu, jer ćete tako definitivno proći bolje, odnosno tako imate priliku nazvati i ugovoriti prevoz kod tada najpovoljnijeg taksista. Kada na licu mjesta neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se čuditi ako ta vožnja košta skuplje od od iznosa kojeg ste priželjkivali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na busnoj stanici naći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i strane putnike te perone za dolaske i odlaske buseva. Prije svega, trebate li u WC informacijski šalter pravo je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a to vrijedi i u slučaju garderobe.

  Za garderobu, ali i za toalet si pripremite kovanice, zato što u glavnini ove usluge ne koštaju više od 2 KM pa nije kul doći zaposleniku s novčanicom višom od 20 KM, a veoma je izgledno će vam trebati i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladu, grickalice i sl.. Sitan novac je u aspektu putovanja zaista bitan i svrstan je među onim nužnim za ponijeti.

  Pri šalteru za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte. Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji izraziti svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti kako potvrditi svoj povratak i tome slično.

  Razgledajte još jednom grad i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput ugrabite nešto za jelo. Taj caffe bar kojega ste primijetili, odnosno vidjeli po dolasku na busnu stanicu upravo je to mjesto na kojem domaći i strani putnici odmaraju i ubijaju vrijeme do vremena kretanja autobusa. Vozači taksija koje vidite oko stanice stoje vam na raspolaganju pa ako ste tek stigli u grad savjetujemo da se smjestite i riješite teških kofera, a zatim krenete u pošteni obilazak Ilijaša. Pekara, fast food objekat, dućan s mješovitom robom, mjenjačnica, bankomati i još mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se oko stanice pa ne stojte na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati do kretanja autobusa idealno je da predate kofere u garderobu, a nakon tog da odete po očito za ovoga posjeta zadnji put razgledati i istražiti Ilijaš. Ako niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili mislite da ste već dovoljno grada vidjeli, odmorite se u vama trenutno najbližem kafiću.

  Tako sjedeći gledajte život na gradskim ulicama, odnosno tamošnju gradnju i običaje. Jednom će vam to biti bitno sve što ste ondje vidjeli i željet ćete se dosjetiti svega.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Kada se riješite prtljage u kakvoj garderobi, ili u sobi koju ste rezervirali najbolje je vrijeme za razgledavanje Ilijaša. Po dolasku svaki trenutak treba utrošiti pametno i razborito, jer toliko ste naginjali da ovdje stignete i nemojte sada potratiti to vrijeme što imate pred sobom.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i dosadi vam Ilijaš i planirate otpustiti se drugim putem, naš je prijedlog da obiđete neku od sljedećih destinacija: Brčko,Tuzla, Sarajevo i Zenica. U slučaju da ste pri kraju s obilaskom Ilijaša, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, znajte da se u okruženju nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i drugi.

  Za sva ta mjesta i gradove neke od najpristupačnijih karata u prilici ste nabaviti baš preko našeg weba Vollo.net. Uz cijeli niz veoma važnih spomenika kulture u tim gradovima, posebice ljeti, dočekuju nadaleko zanimljiva događanja i koncerti na otvorenom, a koji će biti još samo jedan razlog da ni na tren ne požalite svoj dolazak.

  Naposljetku, uvijek imate mogućnost odlučiti na put u neke druge dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, podjednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a manji broj turista samo vam omogućuje bezbolnije snalaženje po gradu i njegovom središtu te lagodnije razgledavanje.