Polasci

Autobusni kolodvor Donji Vakuf

Adresa 770. slavne brdske brigade
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Donji Vakuf

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Donjeg Vakufa najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika. Do središnje autobusne stanice u Donjem Vakufu najbrže se dolazi korištenjem TAXI usluge ako imate puno prtljage ili pješice.

  Nadalje, imajte na umu da je tokom ranih jutarnjih sati značajna gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su radnici, ali i učenici koji jure da bi stigli na svoja odredišta u propisano vrijeme.

  Za slučaj da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je najbliže stajalište za taksiste raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina. Definitivno ponajbolje bi bilo da pozovete taksista da da dođe i pokupi vas ispred hotela/hostela, odnosno bilo na kojem mjestu da odsjedate.

  Za pretpostaviti je da imate puno prtljage pa ukoliko niste ljubitelj zaustavljanja i ispitivanja neznanaca, jednostavno prošetajte gradskim centrom. Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na niti jedan jedini za vas slobodan taksi ili apsolutno ne postoji, ili se zadržavate u preuskom krugu centra.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako ta vožnja dođe značajno skuplje od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze prije toga provjerite iznos vožnje na webu, jer ćete tako zasigurno proći bolje, odnosno tako imate priliku ugovoriti vožnju kod trenutno definitivno najpovoljnijeg taksista.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, ako trebate u WC šalter za informacije najbolje je mjesto na kojem ćete pitati za direkcije, a to je nešto što vrijedi i u slučaju garderobe. Na busnoj stanici naći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i strane putnike te perone za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu i WC imajte u pripremi kovanice, zato što uglavnom ove usluge nisu cijene više od 2 KM pa nije najsretnije rješenje plaćati zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a veoma je izgledno će vam trebati i za kafu, odnosno čaj s aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi. Sitan novac je za trajanja putovanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za pripremiti za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste skroz slobodni podijeliti svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, izvršiti reklamaciju karte, provjeriti kako ugovoriti datum i vrijeme za povratak i tome slično. Pri šalteru za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte.

  Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput kupite, odnosno ugrabite nešto za jelo. Pekare, dućani mješovitom robom, bankomati i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okruženju stanice pa ne ostajte na jednom mjestu. TAXI vozači koje vidite u neposrednoj blizini stanice stoje vam na usluzi pa ako ste tek stigli u grad predlažemo, tj. savjetujemo da se za početak riješite prtljage i smjestite, a zatim krenete u obilazak i upoznavanje Donjeg Vakufa. Onaj kafić kojega ste ugledali po dolasku na stanicu upravo je to mjesto na kojem turisti ubijaju vrijeme i odmarajući surfaju internetom do polaska autobusa.

  Imate par sati vremena

  U situaciji ako niste za razgledavanje i to vam se ne da ili držite da ste već sve što vam je u gradu zanimljivo vidjeli, zasjednite, tj. odmorite u prvom kafiću. Za vas koji imate nekolicinu sati do kretanja autobusa najidealnije je da pustite kofere u garderobu, a nakon toga idete po definitivno posljednji put obići, tj. razgledati Donji Vakuf.

  Gledajte i upijajte ljude i njihov grad, odnosno običaje tamošnjih stanovnika. Kada odete bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se prisjetiti svakog detalja.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno utrošiti, jer toliko ste čekali da ovdje stignete i ne želite sada potratiti taj period što imate još ispred sebe na pladnju. Nakon što se riješite stvari u kakvoj garderobi, ili u smještaju najbolje je vrijeme za razgledavanje Donjeg Vakufa.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad obiđete i upoznate Donji Vakuf i planirate otpustiti se drugim putem, naš je prijedlog da obiđete neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Mostar, Tuzla i Sarajevo. Pod pretpostavkom da ste završili s obilaskom Donjeg Vakufa, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, znajte da se u blizini nalaze gradovi: Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Mostar, Mostar i razni drugi.

  Za ranije navedena mjesta i gardove neke od cijenom najnižih karata u prilici ste pronaći tačno onoliko koliko želite preko našeg servisa Vollo. Pored značajnih spomenika kulture u tim vas gradovima, pogotovno za ljetnih mjeseci, lako obraduju nadaleko zanimljiva događanja i priredbe za najmlađe, a koji će biti još barem jedan razlog da ni na tren ne požalite svoj dolazak.

  Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, jednako bogati uslugama i sadržajima, a nesumnjivo manji broj turista samo vam nudi priliku jednostavnije snalaženje po mjestu te mirnije i ugodnije razgledavanje. Naposljetku, uvijek se imate slobodu odlučiti na putovanje u neke druge dijelove svijeta.