Polasci

Autobusni kolodvor Doboj

Adresa Svetog Save
Broj telefona +387 53 241-399

O Autobusni kolodvor Doboj

  Kako do autobusne stanice?

  Autobusni kolodvor Doboj nalazi se na adresi Svetog Save što je otprilike 1.1 km od centra grada. Idete li pješice do kolodvora od gradskog središta, računajte da vam treba tek nešto malo manje od 15 minuta. U slučaju da niste na vrijeme rezervirali svoj smještaj, u okolici kolodvora naići ćete na brojne hotele i hostele.

  Osim autobusnog kolodvora, tu je i autobusna stanica Doboj. Adresa autobusne stanice je E73/M17, odnosno Petrić Pumpa. Sama pumpa, a gdje se nalazi i spomenuta autobusna stanica, 1.4 km je udaljena od centra grada. Idete li pješice računajte da će vam trebati otprilike 20 minuta. Očekivano, na stanici ćete naći pumpu, ali i smještajne kapacitete.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na glavnom autobuskom kolodvoru, tj. onom kojega ćete naći na adresi Svetog Save, od sadržaja se nudi sljedeće: restoran, kafić, prodavaonica, parking, toalet i taxi stajalište. Svaka se od navedenih usluga, očekivano, naplaćuje.

  Prema tome, ako imate dosta vremena do polaska autobusa u tom slučaju možete, ako već niste gladni, sjesti na kafu i uživati u posljednjim trenucima prije odlaska iz Doboja i putovanja.

  S druge strane, i na autobusnoj ćete stanici sasvim sigurno pronaći sve što vam treba. Uostalom, pumpe su inače mjesta na kojima ne nedostaje prilike za sitne zalogaje i usputnu kavu u pauzi od vožnje.

  Imate par sati vremena

  Volite li prirodu u Doboju i njegovoj okolici naći ćete više sadržaja, ili bolje reći mjesta, iznimne prirodne ljepote. Za početak tu je Jezero Jelen. Riječ je o eko parku u kojemu možete uživati u raznim popratnim sadržajima. Primjerice: pedaline, bicikl… U cijeni ulaznice dobivate i priliku za besplatno osvježenje u tamošnjem kafeu u iznosu do 2 KM.

  Planina Ozren također nudi priliku za uživanje u čistoj, netaknutoj prirodi. Njen najviši vrh je Velika Ostravica s nadmorskom visinom od 917 metara pa ako se smatrate planinarom ili makar avanturistom znate što vam je činiti po dolasku u Doboj.

  Za one koji nisu zainteresirani za aktivnosti u prirodi, tu su povijesno-kulturne gradnje i spomenici. Jedna od najpoznatijih u Doboju je svakako Kuća Mulalić. Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine. Naći ćete ju na adresi: Ulica kralja Aleksandra br. 51. Odnosno u blizini crkve Presvetog srca Isusova i džamije Donja mahala Trnjak. Ova je kuća jedan od rijetkih primjera tradicionalne gradske kuće iz XIX. stoljeća.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Ako ste se riješili prtljage, a svejedno niste raspoloženi za izlet u prirodu, Doboj nudi neke opcije za kulturno uzdizanje. Prva je svakako, Regionalni muzej u Doboju, a koji je osnovan još 1956., u kojemu se nalazi više od 10 000 predmeta iz praistorijskog perioda i 4 000 jedinica iz antičkog i srednjovjekovnog doba.

  Osim muzeja, tu su: Centar za kulturu i obrazovanje, Regionalni arhiv Doboj, Narodna biblioteka Doboj, Sokolski dom, Američki kulturni centar i Hrvatski dom “Petar Ajvazović”.

  U dvoetažnom Hrvatskom domu nalaze se biblioteka i čitaonica sa više od 3 000 knjiga, slikarski atelje, dopisništvo "Katoličkog tjednika" Vrhbosanske nadbiskupije, Humanitarna organizacija "Karitas" i prostorije za kulturno-umjetničke i društvene aktivnosti.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Vrijeme je da idete dalje? Iz Doboja ćete jednostavno doći do drugih dijelova BiH. Sarajevo je primjerice na otprilike tri sata, a do njega voze Croatia Bus i Biss-Tours. Osim toga, Banja Luka je na otprilike dva sata vožnje autobusom, dok je Tuzla na sat i pol udaljenosti. 

  Kao i drugi kolodvori i ovaj ima svoj ured za informacije gdje se kod zaposlenika možete raspitati u vezi karte. Neovisno želite li posjetiti Sarajevo ili pak neki kutak kojega nude Hrvatska i druge okolne zemlje, samo pregledajte raspored vožnje.

  Želite li iz Doboja, dakle, krenuti prema nekim drugim zemljama nema problema. Zagreb, Ljubljana, Vienna (Beč) samo je djelić onoga kamo te autobus iz Doboja može odvesti. Za detaljniji popis dostupnih linija zaviri upravo ovdje, na našu web stranicu, ili upotrijebi našu Android aplikaciju.