Polasci

Autobusni kolodvor Derventa

Adresa Kineska četvrt
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Derventa

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Dervente upitajte nekoga od tamošnjih stanovnika. Do glavne autobusne stanice u Derventi najlakše se dolazi taksijem ili šetajući.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici i radnici koji žure da bi došli na svoja radna mjesta i u svoje škole u pravo vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je tokom jutra znatna gužva po gradu i užoj okolici.

  Ukoliko nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a ne znate gdje je vama trenutno najbliže mjesto na kojemu se okupljaju taksisti raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina. Bez ikakve sumnje ponajbolje bi bilo da zakažete TAXI prevoz da pokupi vas i vašu prtljagu ispred hostela, odnosno bilo gdje da odsjedate.

  Treba li vam prevoz opcija tj. šansa da za te šetnje nećete naići na niti jedan jedini odmah dostupan TAXI ili je nepostojeća, ili se zadržavate u preuskom krugu centra. Velika je vjerovatnoća da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ako niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, jednostavno prošetajte gradskim centrom i njegovom okolicom.

  Važno!

  Kada nerazmišljajući i neinformirani uđete u prvi TAXI, nije za čuđenje ako ta vožnja košta više od cijene koju ste očekivali. Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze prije provjerite cifru vožnje na web stranici, jer ćete tako zasigurno proći bolje, odnosno tako ste zapravo u idealnoj situaciji i možete pozvati i dogovoriti prevoz kod u datom momentu najpovoljnijeg taksista.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na stanici za buseve pronaći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa te čekaonicu, tj. klupe za putnike. Prije svega, morate li u toalet informacijski ured pravo je mjesto na kojem ćete pitati za konkretne upute, a to je nešto što vrijedi i u slučaju garderobe.

  Za toalet i garderobu si pripremite kovanice, zato što obično ove usluge ne koštaju iznad 2 KM pa nije najsretnije rješenje doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom 20 KM i više, a veoma je izgledno će vam biti potrebno i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata. Sitan novac je na putovanju jako bitan i svrstan je među onim nužnim za pripremiti za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste skroz slobodni izraziti svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, reklamirati kartu ili neki drugi aspekt usluge, provjeriti kako potvrditi povratnu kartu i sl.. Na šalteru za informacije pitajte, tj. provjerite: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte.

  Pekare, dućani mješovitom robom, bankomati i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okolici stanice pa ne budite na jednom mjestu. Caffe bar kojega ste vidjeli po dolasku na autobusnu stanicu tačno je to mjesto na kojem domaći i strani putnici odmaraju i ubijaju vrijeme do vremena kretanja autobusa. Otiđite u kratko razgledavanje i tako iskoristite vrijeme dok čekate, osim toga uzmite nešto za prezalogajiti. Taksisti koje vidite oko stanice na raspolaganju su vam pa ako ste maločas stigli u grad bit će najbolje da se smjestite i riješite teških kofera, a onda krenete u obilazak i upoznavanje Dervente.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati do kretanja autobusa najbolje je da smjestite stvari u garderobu, a tada idete po definitivno posljednji put obići, tj. istražiti Derventa. Ako niste za razgledavanje i to vam je tlaka i radije bi predahnuli ili upravo razmišljate o tome da ste već sve što vas je od grada zanimalo vidjeli, odmorite se u obližnjem kafiću.

  Opažajte, tj. upijajte grad, njegove ulice i ljude koji ga čine živim, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom. Doći će vrijeme kada će vam biti bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati dosjetiti svake pa i one najmanje sitnice.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Poslije, odnosno nakon što se riješite stvari u garderobi na autobusnom, ili u smještaju najbolje je vrijeme za razgledavanje Dervente. Po dolasku svaki trenutak treba utrošiti pametno i razborito, jer toliko ste naginjali da ovdje stignete i nemojte sada prespavati to vrijeme što imate još za uživanje u ovome gradu.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad vam dosadi Derventa i želite otpustiti se dalje svojim putem, htjeli bismo predložiti da se uputite i upoznate neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Brčko, Tuzla i Sarajevo. Za slučaj da ste na samom kraju s obilaskom Dervente, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, znajte da se u blizini nalaze gradovi: Banja Luka, Zenica, Tuzla, Osijek, Darda i još mnogi drugi.

  Za sva ta odredišta neke od najjefitnijih karata u prilici ste pribaviti, tj. kupiti tačno onoliko koliko želite preko našeg Vollo-a. Pored važnih spomenika kulture u tim gradovima, pogotovo u ljeto, čekaju nadaleko zanimljiva događanja i priredbe, a koji će biti još samo jedan razlog da u niti jednom trenu ne požalite svoj dolazak.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, praktički jednako bogati sadržajima i uslugama, a manje domaćih i stranih putnika samo vam omogućuje puno lakše snalaženje po mjestu te svakako mirnije, ali i ugodnije razgledavanje. Za kraj, uvijek ste u prilici odlučiti na put u neke daleke dijelove svijeta.