Polasci

Autobusni kolodvor Blažuj

Adresa Bosnia & Herzegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Blažuj

  Kako do autobusne stanice

  Do središnje autobusne stanice u Hadžićima najjednostavnije se dolazi taksijem ili šetajući. Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Hadžića najbolje da googlate ili da se raspitate kod domaćih stanovnika.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici i radnici koji bezglavo jure da bi došli na svoja radna mjesta u dogovoreno, tj. određeno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je tokom jutra nerijetko velika gužva po gradu i užoj okolici.

  Definitivno najidealnije bi bilo da naručite TAXI tvrtku, odnosno taksista da pokupi vas i vašu prtljagu ispred hotela/hostela, odnosno bilo na kojem mjestu da odsjedate. Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nesigurni ste oko toga gdje je vama trenutno najbliže TAXI stajalište raspitajte se kod mještana, ili bolje reći domaćina.

  Pretpostavljamo da imate puno stvari i da su vam koferi prilično teški pa ukoliko niste ljubitelj zivkanja i zaustavljanja na cesti, jednostavno prošetajte centrom grada. Treba li vam prevoz šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan TAXI ili ne postoji, ili ste apsolutni pehist pa je vrijeme da se odvažite i pitate mještane za savjet.

  Važno!

  Svakako, uzimate li TAXI prevoz prije toga provjerite cijenu vožnje na internet stranici, jer ćete tako nesumnjivo proći jeftinije, odnosno tako ste u savršenoj prilici nazvati i ugovoriti prevoz kod u tom momentu definitivno najpovoljnijeg TAXI prevoznika. Kada instant neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako ta vožnja košta više od cijene kojoj ste se nadali.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Na središnjoj autobusnoj stanici naći ćete: urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa te čekaonicu, tj. klupe za putnike. Prije svega, trebate li u toalet ured za informacije odlično je mjesto na kojem ćete pitati gdje se tačno nalazi, a isto vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je za trajanja putovanja zbilja bitan i nalazi se među onim nužnim za ponijeti. Za garderobu i toalet imajte u pripravnosti kovanice, zato što najčešće ove usluge nemaju cijenu višu od 2 KM pa nije kul doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a vrlo vjerojatno će vam biti potrebno i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici objasniti svoje možebitno nezadovoljstvo nekim od dijelova usluge, podnijeti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i slična neodgovorena pitanja. Kada ste na šalteru za informacije provjerite, tj. pitajte i saznajte: novosti, događanja, aktualnosti, tačne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prevozničkoj firmi.

  Fast food, pekara, dućan mješovite robe, mjenjačnica, bankomati i mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u i oko stanice pa ne ostajte na jednom mjestu. Taj kafić kojega ste vidjeli po dolasku na busnu stanicu tačno je to mjesto na kojem mnogobrojni turisti odmaraju, surfaju ili čitaju omiljeni roman do polaska autobusa. Obiđite još pokoji spomenik kulture i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput ugrabite nešto za pojesti. TAXI prevoznici koje vidite u neposrednoj blizini stanice stoje vam na raspolaganju pa ako ste maločas stigli u grad najbolje je da se smjestite i riješite teških kofera, a onda krenete u obilaženje Hadžića.

  Imate par sati vremena

  Ako je situacija takva da niste za razgledavanje i to vam se ne da ili smatrate da ste već sve što vas je od grada zanimalo vidjeli, zasjednite, tj. odmorite u najbližem vam caffe baru. Za vas koji imate tek nekoliko sati prije kretanja autobusa idealno je da spremite prtljagu u garderobu, a nakon toga odete po posljednji put obići, tj. razgledati Hadžići.

  Doći će vrijeme kada će vam biti bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se prisjetiti svakog detalja. Promatrajte i upijajte prolaznike i grad, odnosno običaje tamošnjih stanovnika.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti na vrijedan način, jer toliko ste priželjkivali da ovdje pristignete i ne želite valjda sada prespavati te sate što imate još za uživanje u ovome gradu. Kad se riješite prtljage u garderobi autobusne stanice, odnosno u unajmljenoj sobi idealno je vrijeme za grada Hadžića.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad vam dosadi Hadžići i poželite krenuti dalje drugim putem, predložili bismo da se uputite i upoznate neku od sljedećih destinacija: Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Brčko i Banja Luka. Pod pretpostavkom da ste pred kraj s obilaskom Hadžića, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, znajte da se u okruženju nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Mostar, Bugojno i drugi.

  Uz zavidnu brojku važnih spomenika kulture u tim gradovima, pogotovno za ljetnih mjeseci, dočekuju interesantna događanja i koncerti na glavnim gradskim trgovima, a koji će biti dodatni razlog da niti jednog trenutka ne zažalite svoj dolazak. Za ranije navedena mjesta i gardove neke od najpristupačnijih karata možete pronaći baš preko našeg servisa Vollo.

  Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, praktički jednako bogati raznim sadržajima i uslugama, a ,bez ikakve sumnje, još uvijek manja brojka turista samo vam garantuje lakše snalaženje po mjestu te totalno opušteno, bez klasične turističke strke, razgledavanje. Naposljetku, uvijek se imate slobodu odlučiti krenuti na putovanje u neke za sad vam strane i daleke dijelove svijeta.