Polasci

Autobusni kolodvor Bila

Adresa Bosna i Hercegovina
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Bila

  Kako do autobusne stanice

  Želite li provjeriti lokaciju autobusne stanice Bile predlažemo da pitate nekoga od tamošnjih stanovnika. Do središnje autobusne stanice u Bili najbrže se dolazi taksijem ili šetajući.

  Razlog jutarnjim gužvama su učenici i radnici koji bezglavo jure da bi stigli na svoja radna mjesta u tačno vrijeme. Nadalje, imajte na umu da je u periodu ranih jutarnjih sati velika gužva u gradu i bližoj okolici.

  Ukoliko nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a zaista ne znate gdje je i je li negdje u vašoj blizini mjesto na kojemu se okupljaju taksisti raspitajte se kod tamošnjih stanovnika. Nesumnjivo ponajbolje bi bilo da naručite TAXI prevoz da vas pokupi ispred hotela/hostela, odnosno gdjegod da odsjedate.

  Treba li vam prevoz mogućnost, odnosno šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan TAXI ili je nepostojeća, ili se zadržavate u preuskom krugu centra. Za pretpostaviti je da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ukoliko niste ljubitelj zaustavljanja i ispitivanja neznanaca, jednostavno prošetajte širim gradskim centrom.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako ta vožnja košta skuplje od očekivane cijene. Svakako, uzimate li taksi unaprijed provjerite cifru vožnje na webu, jer ćete tako nesumnjivo proći jeftinije, odnosno tako ste u savršenoj prilici nazvati i dogovoriti prevoz kod tada definitivno najpovoljnijeg taksija.

  Što sve ima na autobusnoj stanici?

  Prije svega, ako trebate na toalet informacijski ured odlično je mjesto na kojem ćete pitati za tačne upute, a to vrijedi i u slučaju garderobe. Na stanici za buseve pronaći ćete: čekaonicu za putnike, urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa.

  Sitan novac je na putovanju jako bitan i smješten je među onim nužnim za ponijeti. Za garderobu, ali i za toalet si pripremite kovanice, zato što najčešće ove usluge nisu cijene više od 2 KM pa nije neka fora doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom od 50 KM, a veoma je izgledno će vam biti potrebno i za kafu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladu, grickalice i sl..

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u prilici objasniti svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti na koji način potvrditi povratak i slične dvojbe. Nalazite li se u informacijskom uredu provjerite, tj. pitajte i saznajte: aktualnosti, novi vozni red, tačne obavijesti, osnovne informacije o prevozniku i popuste za npr: djecu, studente, penzionere, ali i one na povratne karte.

  Pekara, dućan mješovitom robom, bankomati i mjenjačnica, kao i razni drugi sadržaji i usluge nalaze se u okruženju stanice pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Onaj kafić kojega ste primijetili po dolasku na busnu stanicu upravo je to mjesto na kojem mnogobrojni turisti odmaraju i ubijaju vrijeme do vremena kretanja autobusa. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, osim toga kupite, odnosno ugrabite nešto za jelo. TAXI prevoznici koje vidite tik do stanice na raspolaganju su vam pa ako ste tek stigli u grad bit će najbolje da se prvo smjestite i riješite prtljage, a potom krenete u pošteni obilazak Bile.

  Imate par sati vremena

  Ako niste za razgledavanje i to vam se ne da ili upravo razmišljate o tome da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, odmorite se u obližnjem kafiću. Za vas koji imate nekolicinu sati uoči kretanja autobusa najidealnije je da pustite prtljagu u garderobu, a potom da jednostavno po očito za ovoga posjeta zadnji put obići, tj. razgledati Bila.

  Promatrajte i upijajte grad i život koji cirkulira njegovim ulicama, odnosno sav tamošnji život. Jednom će vam to biti bitno sve što ste ondje vidjeli i htjet ćete se prisjetiti svakog, baš svakog, detalja.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno iskoristiti, jer toliko ste naginjali da ovdje pristignete i nećete sada prespavati te sate što imate pred sobom. Poslije, odnosno nakon što se riješite prtljage u garderobi autobusne stanice, ili u smještaju odlično je vrijeme za obilazak Bile.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad vam dosadi Bila i definitivno isplanirate otpustiti se dalje vlastitim putem, naš je prijedlog da krenete i tako obiđete neku od sljedećih destinacija: Banja Luka, Mostar, Tuzla i Sarajevo. Pod pretpostavkom da ste gotovi s obilaskom Bile, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, znajte da se u okolici nalaze gradovi: Split, Zenica, Mostar, Mostar, Bugojno i još mnogi drugi.

  Uz zavidnu brojku važnih spomenika kulture u tim gradovima, posebno za ljetnih mjeseci, lako razvesele nadaleko zanimljiva događanja i priredbe, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da u niti jednom trenu ne požalite svoj dolazak. Za sva navedena mjesta i gradove neke od najpovoljnijih karata u prilici ste kupiti konkretno preko našeg Vollo-a.

  Na kraju, uvijek se imate slobodu odlučiti upustiti u putovanje u neke zaista daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, jednako bogati uslugama i sadržajima, a ,bez ikakve sumnje, još uvijek manja brojka turista samo vam pruža priliku bezbolnije snalaženje po gradu i njegovom centru te lagodnije razgledavanje.