Bus raspored

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Sarajevo i Zenica.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Sarajevo, BA Za: Zenica, BA
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus Prijevoznici koji voze ovu liniju

  Sarajevo - Zenica

  Udaljenost na liniji Sarajevo - Zenica iznosi 71.5 km. Dnevno 11 autobusa kreće iz Sarajeva za Zenicu. Polasci su raspoređeni od 5 sati ujutro do 22 h navečer. Najduži periodi u danu kada autobusi ne polaze iz Sarajeva za Zenicu su od 10:30 h do 15:25 h i od 19:00 h do 22:00 h.

  Jednosmjerna karta Sarajevo - Zenica u prosjeku će vas koštati 34 HRK/9 BAM.

  Za ovaj put računajte odvojiti sat i pol vremena koliko u prosjeku traje vožnja. Veći broj prijevoznika na liniji, kao i česti polasci garantuju da ćete naći baš onaj polazak i baš onoga prijevoznika koji vam odgovara.

  Lista prijevoznika Sarajevo - Zenica

  - Croatia Bus d.o.o.
  - Biss-Tours d.o.o.
  - Prevoz Putnika d.o.o.

  Autobusni kolodvor Sarajevo

  Autobuska stanica Sarajevo nalazi se na adresi Put života 8. Tamo ćete naći: kafić Time s kojeg imate pogled na dolazne i odlazne perone, pekarnica u kojoj si možete uzeti kakvo pecivo i trafika na kojoj možete kupiti štampu, vodu ili što vam već zatreba uoči puta.

  Malo izvan zgrade autobuske stanice naći ćete: Ćevabdžinicu Zmaj 2 te Ćevabdžinicu i Burekdžinicu Berina. Osim mjesta na kojima možete ugasiti glad u blizini imate: poštu, taxi stajalište i željezničku stanicu.

  Putovanje Sarajevo - Zenica

  Put Sarajevo - Zenica dug je 70 km, a prelazite ga za 1 sat i 30 minuta. Ukupno je 11 autobusa koji svakoga dana polaze iz Sarajeva putem Zenice. Kako je riječ o putu prilično kratkog trajanja ne trebate posebno planirati svoje putovanje. Ipak valja napomenuti da toalet obavite prije nego sjednete u bus, jer shodno kratko putu, ne očekujte duža stajanja autobusa koji sam nije opremljen toaletom.

  Autobusni kolodvor Zenica

  Autobuska stanica u Zenici nalazi se udaljena tek nešto malo više od kilometra u odnosu na središte grada. U slučaju da baš niste pretrpani prtljagom prošetajte se tih petnaestak minuta do centra.

  Adresa kolodvora u Zenici je Bulevar Kralja Tvrtka I 34. Uz dolazne i odlazne perone ondje ćete naći: bankomat, benzinsku postaju i smještajne kapacitete u vidu hostela i hotela. Uz to, pored vas je i željeznička stanica, što će posebno dobro sjesti onima koji koriste kombinirani tip prijevoza.

  Oprema autobusa na relaciji Sarajevo - Zenica

  Autobusi na liniji Sarajevo - Zenica opremljeni su svime što vam na kraćem putovanju autobusom može zatrebati. Prije svega imaju udobna sjedala i klimu koja regulira temperaturu u busu. Drugo vam, u sat i pol koliko ćete provesti vozeći se na ovoj relaciji, nije nužno. Zar ne?

  Zašto je autobus najbolji odabir na relaciji Sarajevo - Zenica

  Nema sumnje u to da je autobus na putu između ova dva grada najbolji izbor. Naime, mala kilometraža, kratko vrijeme putovanja, učestali polasci, veći broj prijevoznika, blizina autobuskog kolodvora centru grada, lakoća kombiniranja oblika prijevoza,... Sve to jamči da je bus odličan izbor.

  Dodate li tome mogućnost jednostavne online kupovine karata putem Vollo web stranice ili Android aplikacije i preskakanje (pre)dugačkih redova, autobusu se kao prijevoznom sredstvu zbilja nema što uzeli za zlo. Posebno u usporedbi s, primjerice, automobilom za kojeg uz gorivo, trebate platiti cestarinu, a još vam i ne nudi opciju da vozeći se bezbrižno odmarate.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na relaciji Sarajevo - Zenica

  Neovisno tome što put između ova dva grada nije dug, proći ćete nekim većim mjestima i gradovima u Bosni i Hercegovini. Primjerice: Vareš, Fojnica i Kiseljak. Vareš je grad i općina u Bosni i Hercegovini. Budući da se golemo rudno bogatstvo krije ispod površine vareških brda, ne čudi da postoje tragovi da se ondje kopala željezna ruda i da se talilo željezo.

  Fojnica je stari grad u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, a poznat je po Franjevačkom samostanu Duha Svetoga. U tom samostanu možete naći bogatu knjižnicu i zbirku. Naposljetku, prolazite Kiseljak. Grad smješten u srednjoj Bosni, točno u točki gdje se križaju svi putevi koji povezuju sve njene dijelove. Poslije ratova područje se Kiseljaka ubrzano gospodarski razvijalo. Shodno tome, razvili su se: tvornica konfekcije Globus, tvornica mineralne vode Sarajevski kiseljak, tvornice vezane uz automobilsku industriju, Tvornica Tehnoplin i sl.

  O Sarajevu

  Ako ste tek stigli u grad i nalazite se blizu autobusnog kolodvora u njegovoj blizini smješten je Avaz Twist Tower, 176 metara visoka zgrada odakle imate prelijep pogled na Sarajevo i okolicu. Ulaz se plaća 5 BAM/20 HRK, ali nećete požaliti taj novac s obzirom na to da su na vrhu tornja moderno uređeni kafići u kojima uz fenomenalan pogled možete uživati u svojoj kafi.

  Na manje od pola kilometra od autobusne stanice, na glavnoj saobraćajnici, nalazi se tržni centar - Importane. Nakon Importanea stižete do Zemaljskog muzeja, potom niže niz ulicu dolazite do: Marijina Dvora, Parlamenta, SCC-a i Alte. Čak i ako niste ogladnili zavirite u Food Market u SCC-u i po vrlo povoljnim cijenama probajte hranu iz svih dijelova svijeta.

  Sigurno vas zanima Baščaršija, najpoznatiji dio Sarajeva koji je 15 do 20 min udaljen tramvajem od autobusnog kolodvora, pješice vam treba otprilike pola sata. Nju je prilično nezahvalno opisati kroz rečenicu-dvije. Spoj je tradicija stopljenih na sarajevskim ulicama. Fascinantan spoj okusa, boja i mirisa.

  O Zenici

  Zenica je smještena na kotlini rijeke Bosne, a broji oko 130 000 stanovnika. Stari dio Zenice ima osebujni centar s džamijama, katoličkim i pravoslavnim crkvama te sinagogom. Ono što vam je must-see kada ste u Zenici je tvrđava Vranduk - najznačajnija ostavština zeničkog historijskog nasljeđa.

  Ne brinite dolazite li s djecom. Tvrđava ima organizirane radionice gdje najmlađi mogu učiti stare, tradicionalne tehnike šivanja, ali i ostale umjetničke tehnike. Stanovnici Zenice svog grad najčešće opisuju ovim riječima: “Zenica je grad umjerenih i ugodnih proporcija, ni previše velik da zaguši bliskost među ljudima, ni odveć malen da umanji mogućnost izbora.”