Bus raspored

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Sarajevo i Mostar.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Sarajevo, BA Za: Mostar, BA
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus Prijevoznici koji voze ovu liniju

  Sarajevo - Mostar 

  Sarajevo – Mostar je povezano s više dnevnih autobusnih linija.  Cijena karte za putovanje Sarajevo – Mostar je u prosjeku oko 16KM odnosno 8 EUR. Prosječno trajanje putovanja Sarajevo - Mostar je u prosjeku manje od 3 sata za udaljenost od 130 kmAutobusi su opremljeni klimom i besplatnim pristupom internetu. 

  Autobuska stanica Sarajevo se nalazi u neposrednoj blizini centra grada tj. 10 minuta vožnje gradskim autoprevozom.

  Na samom kolodvoru je i taxi stajalište te ste i na taj način dobro povezani s ostalim dijelom grada.

  Kolodvori u Mostaru su u neposrednoj blizini centra grada, a ako vam se žuri uvijek možete nazvati jedan od brojnih taxi servisa na broj 1503 ili 1506 ili 1508, a oni će vas po jedinstvenoj cijeni provozati po gradu, a cijena do daljnjeg iznosi 1KM po 1 prijedjenom kilometru.

  Lista prijevoznika Sarajevo - Mostar

  • Autoprevoz bus - Mostar
  • Autopoduzeće Z - Imotski d.d.
  • Croatia Bus d.o.o.

  Autobusni kolodvor Sarajevo

  Autobuska stanica Sarajevo datira još od 1968. godine. AK Sarajevo je pokretač svakodnevnog života i neizostavan dio u funkcioniranju autoprevoza.  S kolodvora u Sarajevu je jednostavno stići do bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine, pa tako možete birati destinacije poput: Zenica, Konjic, Travnik, Tuzla, Brčko, Bugojno, Banja Luka, Jajce itd.  S obzirom da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine iz njega je najednostavnije stići i u susjedne države poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore i gradove poput: Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik, Beograd, Podgorica, Budva, te mnoga druga europska sjedišta. 

  Ovaj kolodvor je dobro opremljen dodatnim sadržajem poput kafića, kioska na kojemu možete kupiti dnevni tisak i vodu ili pekarnice. 

  Zbog dobre povezanosti kolodvora s gradskom jezgrom vrlo jednostavno je stići do centra grada i vidjeti zbog čega ga svi hvale te osjetiti duh Bosne i Hercegovine u njenom glavnom gradu.  S obzirom da je Sarajevo turistički vrlo posjećen grad i ta posjećenost je u konstantnom porastu bilo bi dobro imati rezervirano mjesto u autobusu, odnosno unaprijed kupiti kartu preko Vollo aplikacije.

  Putovanje Sarajevo - Mostar 

  Putovanje na dionici Sarajevo – Mostar je vrlo često tema na stranim portalima. Zašto? Zato što na ovoj dionici imate najljepši pogled s vašeg sjedala u autobusu.  Ceste oko Sarajeva su moderne i možete se priključiti i na autocestu jednom dionicom do Tarčina.

  Od Tarčina pa sve do Mostara vozite se širokom magistralnom cestom kroz prelijepe krajolike.  Prosječno putovanje na ovoj relaciji je manje od 3 sata i uz korištenje WI – FI u autobusu, sa sigurnošću, možemo tvrditi da vam putovanje neće biti dosadno.

  Autobusni kolodvori u Mostaru

  Postoje dva autobusna kolodvora u Mostaru.  Jedan se nalazi na istočnoj obali rijeke Neretve, a drugi na zapadnoj, oba kolodvora su sigurna za putnike i nalaze se u blizini centra grada, pa shodno tome putovanja unutar BiH poput: Sarajevo, Zenica, Travnik, Tuzla, Brčko, Vitez, Prozor, Uskoplje ili Dubrovnik, Split, Zagreb u Hrvatskoj, te brojni drugi centri u susjednim državama i diljem Europe čine sastavni dio ovih kolodvora.

  S obzirom da je autobusna stanica na istočnoj strani starija ona je smišljeno napravljena do Željezničke stanice što putnicima koji presjedaju i voze se različitim prijevoznim sredstvima, od autoprevoza do voza, ovo uvelike olakšava putovanje. 

  Na samoj stanici imate velik izbor kafića, u neposrednoj blizini pekarnicu i kiosk za dnevni tisak. Dvije-tri minute hoda od autobusne stanice na istočnoj strani je Hotel Ero, te bankomati i banke, kao i veliki tržni centar Mepas Mall.

  Autobusni kolodvor na zapadnoj strani se nalazi u sklopu Hotela City i studentskog centra.  Ovo je novi kolodvor, nedavno je izgrađen pa shodno tome u sklopu njega imate i moderniju i ugodniju ponudu kafića, pekarnica i ostalog sadržaja potrebnog putniku. 

  Banke i bankomati su na samo par minuta hoda od kolodvora na zapadnoj strani rijeke Neretve, te restoran specijaliziran za grill hranu gdje zalazi lokalno stanovništvo. Za sve informacije možete se obratiti ljubaznom osoblju Autobusnog kolodvora u Mostaru. 

  Oprema autobusa na relaciji Sarajevo – Mostar

  Svi autobusi na relaciji Sarajevo – Mostar imaju klimu, besplatan pristup internetu, te utičnice za napajanje smarthphone-a.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Sarajevo - Mostar

  Bez laganja i uvijanja ružnih stvari u celofan, relacija Sarajevo - Mostar je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini u kojoj ćete istinski uživati dok putujete autobusom. Karta za jednu osobu u jednom smjeru, Sarajevo - Mostar, u prosjeku iznosi oko 16KM odnosno 8,5 EUR.

  Znam da ćete se složiti da za te novce ne možete vlastitim vozilom doći iz jednog u drugi grad i k tome platiti cestarinu.

  Svjetski mediji kada pišu o Bosni i Hercegovini neizostavno spomenu ovu rutu odnosno Sarajevo i Mostar, koja je između ostalog poznata po prelijepom kanjonu Neretve, koji pratite skoro od Konjica do Mostara. 

  Radi se o jednoj od uvjerljivo najljepših destinacija za putovanje. Uz put možete vidjeti ispostavu tvornice Coca-Cola-e u Sarajevu, stari most u Konjicu, te srušeni most na Neretvi u Jablanici, gdje se vodila bitka za ranjenike u 2. svjetskom ratu. 

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Sarajevo – Mostar

  Na relaciji Sarajevo - Mostar vozi autoprevoz Croatia Bus i Globtour-a.  Autobusi staju na tri autobusna kolodvora i to: Hadžići, Konjic i JablanicaHadžići – Kada govorimo o Hadžićima ne možemo ne spomenuti poznate olimpijske planine poput Bjelašnice i Igmana koje se nalaze u sklopu ove Općine. 

  To je ujedno i najrazvijenija grana turizma u Hadžićima, gdje su zimski sportski tereni opremljeni najsuvremenijim ski stazama, te skijaškim domom s preko 50 ležajeva. 

  Ove šume su, također, bogate divljačju pa stoga ne treba zanemariti niti lovni turizam izvan skijaške sezone. Općina Hadžići je poznata po seoskom turizmu i prirodnoj hrani s naglaskom na sir i kajmak, te ribu koje ima u rijekama i potocima.

  Konjic -  Kroz sam centar grada Konjica protiče rijeka Neretva.  Stari grad u Konjicu je veoma lijep za šetnju, kao i centar grada odnosno šetnica uz Neretvu.

  Neoprostivo je biti u Konjicu i ne prošetati starim kamenim mostom sagrađenim davne 1682. godine. Na teritoriji Konjica se nalazi oko 4,160 stećaka.

  Stećci, stari kameni spavači kako ih ja volim nazvati, a zapravo srednjovjekovni nadgrobni spomenici su od prošle godine (2016.) uvršteni na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Stećke možete vidjeti već u samom centru grada pa je to zbog svoje vrijednosti jedna od primarnih stvari koje biste trebali uraditi u Konjicu.  Jedan od stećaka je bio na svjetskoj izložbi u Montrealu, a srednjovjekovna sudačka stolica na izložbi u Parizu. 

  Bunker, odnosno Titov tunel kako ga zove lokalno stanovništvo je jedna od turističkih atrakcija novijeg vremena. 

  Tunel se pruža u unutrašnjosti brda a namjena mu je bila da u slučaju atomskog napada bude ratna komanda.  Tunel je ukopan na dubini od 280 metara ispod zemlje, trebao je služiti prvenstveno kao zaštita za tadašnjeg predsjednika Države, Tita, te njegovu obitelj i najbliže suradnike.

  Ovo potpuno sačuvano sklonište koje podsječa na labirint sa preko stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom moglo je neometano osigurati život za 350 osoba tijekom šest mjeseci.

  Ovo je bila najstrože čuvana tajna do 90-tih godina (pred raspad Jugoslavije), a u tunel je investirano čak 4,6 milijardi američkih dolara. 

  Jablanica – je mali gradić uz Neretvu vrlo bogate povijesti. Prvo što ćete primijetiti putujući iz Sarajeva prema Mostaru je Jablaničko jezero. Jezero se prostire od Konjica do Jablanice, a svojom ljepotom privlači mnoge kupače i ribolovce.  Jablanicu okružuju planine Prenj i Čvrsnica koje su izazov mnogim planinarima.  Jablanica je bogata kulturno-povijesnim spomenicima pa ćete jedan nacionalni spomenik vidjeti odmah u magistralnu cestu. 

  Kompleks Bitka na Neretvi s Muzejem se nalazi na izlazu iz Jablanice prema Mostaru.  Tu je srušeni most iz te bitke, kao i izloženi stari voz Ćiro te top koji se koristio za vrijeme 2. svjetskog rata. 

  Pored ovog mosta, daleko je poznata i Jablanička janjetina, pa ćete tako po izlasku iz Jablanice naići na desetke restorana s ponudom ovog autohtonog jela.

  O Sarajevu

  Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i turistički veoma razvikana destinacija u BiH. Kada odu u Sarajevu svi se dive starom gradu, njegovim uskim ulicama, Baščaršiji, poznatoj trgovačkoj ulici Kazandžiliuku i hrani koja je tako svojstvena bosanskohercegovačkoj kulturi.

  Najpoznatiji su ćevapi, a za njima ne zaostaju niti slastice poput tulumbi, hurmašica, tufahija.

  Većina putnika i turista u Sarajevu obično svoj boravak obogate odlaskom na jednu od poznatih olimpijskih planina koje okružuju Sarajevo.

  Možda niste znali, ali u Sarajevu je započeo 1. svjetski rat nakon što su ubili austrougarskog prijestolonasljenika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu.

  Stoga će mnogi putnici i turisti poželjeti vidjeti Latinski most gdje se sve to dogodilo.  Svi oni koji su željni kulture će biti „svoj na svome“ u jednom od mnogih muzeja u Sarajevu, a svakako ne treba zanemariti niti događaj poput Sarajevo Film Festival, Sarjevske zime, Sarajevski Jazz Festivala te mnogih drugih.

  O Mostaru

  Mostar ima jednu od najinteresantnijih turističkih atrakcija koja je svjetski poznata, a to je Stari most.  Stari most je na UNESCO-voj listi svjetske baštine još od 2005. godine. Tijekom cijele godine u Mostar dolaze gosti iz cijeloga svijeta i uživaju u smaragdno-zelenoj boji Neretve koja tajnovito teče ispod Starog mostaNa samom ulazu u Mostar primijet ćete visoke zvonike crkava i minarete koji već godinama zajedno krase Mostar.

  Mostar ima mediteransku klimu, te je zbog povoljne klime gdje tijekom godine imate čak 280 sunčanih dana i neposredne blizine glavnom gradu Sarajevu te Dubrovnika i Splita uvijek pun turista.

  Mostar se dijeli na dva dijela, jedan je stari dio grada gdje je vrijeme stalo još u 16. stoljeću i drugi moderni dio gdje možete uživati u svim blagodatima vremena u kojem živimo.  Mostar se nalazi u kotlini okružen planinama i brdima, a siječe ga zeleno-plava ljepotica Neretva.

  Na okolnim brdima možete upoznati Mostar jos iz doba Austrougarske s tvrđavama, spomenicima tog doba, bunkerima iz 2. svjetskog rata na brdu Fortica i Hum, vojnim logorima, biciklističkim stazama na Veležu i divljim konjima na Bilima.

  Kada poželite odmoriti i pojesti nešto u Mostaru ćete naći sve, od tradicionalnih jela poput janjetine ili teletine ispod peke, pa do mediteranskih ribljih specijaliteta, koje ćete naravno zaliti dobrim hercegovačkim vinom

  Odlučite li da je vrijeme za povratak iz Mostara u Sarajevo pregledajte dostupne linije na našem webu pa s kartom u ruci uživajte u trosatnoj vožnji autobusom.