Bus raspored

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Mostar i Sarajevo.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Mostar, BA Za: Sarajevo, BA
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus Prijevoznici koji voze ovu liniju

  Mostar - Sarajevo

  Kada krenete iz Mostara za Sarajevo čekat će vas ugodna vožnja autobusom kroz predivne krajolike rijeke Neretve. Tijekom te vožnje na putu ćete provesti između 2 i 3 i pol sata u ovisnosti u koje vrijeme putujete i s kojim autoprevoznikom. Znamo, i malo i puno za udaljenost od samo 130 kilometara. Mostar i Sarajevo su povezani na dnevnoj i redovnoj autobusnoj liniji više puta dnevno.

  Najraniji autobusni polazak je već u 6 i 30 u jutro tako da vam ostane čitav dan koji ćete provesti na način na koji ste planirali. Kao što rekosmo, putovanje traje od 2 do 3 i pol sata a to vrijeme možete provesti drijemajući ili surfajući po internetu.

  Od mnogobrojnih autoprevoznih firmi koje voze na relaciji Mostar – Sarajevo prvi koji polaze su iz Croatia Bus / Globtour. Naravno, velika ponuda autobusnih prevoznika rezultira i velikim brojem autobusnih linija koje maksimalno pomažu u planiranju samog putovanja odnosno dolaska u Sarajevo u momentu kada to najbolje odgovara.

  Tijekom vožnje na relaciji Mostar – Sarajevo autobus u prosjeku staje na drugim autobusnim stajalištima oko 3 puta. Vrijeme vožnje i broj stajanja možete provjeriti u našoj aplikaciji, ali znajte da to najviše ovisi od autobusnog prevoznika i odabira ceste kojom se vozi do odredišta.

  Lista prevoznika Mostar – Sarajevo

  • Croatia Bus / Globtour
  • Prevoz Putnika

  Autobusni kolodvor Mostar

  Autobusni kolodvor/ stanica u Mostaru se uvelike razlikuju od drugih gradova. Za početak imate dvije autobusne stanicu u smislu jednu staru na istočnoj strani Neretve i jednu noviju na zapadnoj strani Neretve odmah do City hotela i studentskog centra.

  Ova prva je napravljena prije 30-tak godina i s nje ćete se lako povezati za dalja putovanja željeznicom, s obzirom da je gotovo naslonjena na željezničku stanicu u Mostaru. I jedna i druga autobusna stanica u Mostaru nudi svojim putnicima mogućnost provjere novog voznog reda, stoga ovdje i ističemo samo osnovne informacije u smislu da autobus na liniji Mostar – Sarajevo vozi od 6:30 ujutro do 8 sati uvečer.

  Za sve dodatne informacije i usluge, točne obavijesti, novosti i cijene karata pogledajte u našu aplikaciju ili pitajte uposlenika na šalteru za informacije. Svakako imajte na umu da se popusti najčešće odobravaju na konkretne kategorije, kao na primjer, za djecu, studente i umirovljenike.

  Dođete li ranije na jednu od autobusnih stanica u Mostaru nemojte sjesti u prvi caffe bar. Ok, to možete, eventualno uraditi na novoj autobusnoj stanici, jer su tamo svi kafići nedavno otvoreni i opremljeni po modernim standardima, ali na autobusnoj stanici na istočnoj strani to ne činiti ni slučajno. Već ćete vidjeti zašto.

  Dakle, kada ostavite svoje stvari u garderobi svakako prošećite do Starog mosta, simbola Mostara i Bosne i Hercegovine. Od autobusne stanice na istočnoj strani je udaljen tek nekih 10-tak minuta hoda, a samo 5 minuta od iste stanice se nalazi veliki trgovački centar i hotel Mepas sa šarolikom ponudom za svakoga od kuglane, trgovina, banke, restorana, pa do sauna i bazena.

  Autobusna stanica do Hotel City-ja i studentskog centra nudi bolju ponudu okrijepe u smislu lijepih malih pekarnica, modernih kafića, restorana netom do autobusne stanice u koji rado zalaze lokalci, fitnes centra i naravno hotelskih usluga, ukoliko vam one trebaju.

  Putovanje Mostar - Sarajevo

  Naravno, ako imate mogućnost izbora birajte prevozničku tvrtku po tome ide li autocestom, razlog tomu je brži i sigurniji put, odnosno putovanje. Većina autobusnih prevoznika iz Mostara u Sarajevo stiže u prosjeku za 2 i pol sata, ali to može biti i kraće i duže u ovisnosti od odabira vremena polaska, autoprevoznika ili ceste kojom se vozite.

  Zašto vrijeme putovanja ovisi o tipu ceste kojom se vozite, ali sasvim očito i o usputnim stanicama na kojima staje autobus? Dakle, stane li bus na benzinskoj pumpi ovo obično traje od 10 do 15 minuta, odnosno za toliko produljuje vaš dolazak u Sarajevo.

  Ali, iskoristite to i napravite korist za sebe. Ako autobus kojim putujete ima slična stajanja iskoristite to vrijeme kako biste protegnuli noge i pojeli neku sitnicu odnosno popili kavu iz aparata. Ne zaboravite, a mi ćemo naglasiti da su cijene svih proizvoda osjetno skuplje na ovakvim stajalištima u odnosu na obične gradske trgovine.

  Autobusna stanica Sarajevo

  Autobusna stanica Sarajevo svojim gostima, odnosno putnicima pruža mogućnost odmora u jednom od obližnjih caffe barova i na brzinu, s noga, pojedu nekakav ukusan zalogaj po kome je Sarajevo poznato. Po dolasku na Autobusnu stanicu Sarajevo ostavite kofere u garderobu i krenite u razgledanje najposjećenijeg grada u Bosni i Hercegovini. Nikako, ali nikako ne propustite odlazak do Bašćaršije najpoznatijeg dijela Sarajeva i najfotografiranije mjesto Sebilj ispred kojeg ćete vidjeti mnoštvo golubova koji se ne plaše prolaznika. Prođite Bašćaršijom do starih zanatskih radnji, kupite suvenir i pojedite najbolje ćevape igdje.

  Upoznajte tamošnje stanovnike i steknite prijatelje do kraja života (takvi su vam Bosanci), a onda ih pitajte o mogućnostima pronalaska zanimljivih sadržaja.

  Oprema autobusa na relaciji Mostar - Sarajevo

  Autobusi koji prevoze putnike iz Mostara prema Sarajevu su opremljeni s klimom, TV-om i Wi-Fi internetom, a neki čak imaju i utičnice za napajanje vaših cijenjenih uređaja pa ćete biti u mogućnosti priključiti svoj uređaj na napajanje tijekom autobusne vožnje.

  Autobusni prevoznici teže međunarodnim standardima prilikom opremanja svojih buseva pa kvalitetna oprema i nije neko iznenađenje u autobusima na relaciji Mostar – Sarajevo.

  Bežični internet u busu je nešto na što se, ipak, ne treba pretjerano oslanjati, jer je signal često preopterećen zbog velikog broja korisnika u autobusu. Većina autobusa ima i toalet, ali se ipak ne pouzdajite previše u tu mogućnost.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Mostar - Sarajevo

  Prevozna linija na relaciji Mostar - Sarajevo pokrivena je raznim oblicima prevoza, stoga, u nastavku pročitajte poređenje busa s ostalim sredstvima prevoza. Najčešća prevozna sredstva na ovoj ruti su: osobni automobil, autobus, vlak i rijetko avion.

  Automobil se može činiti kao idealno rješenje za prevoz na relaciji Mostar - Sarajevo, ali problem isplativosti uzima maha, osobito sjetimo li se da je cijeni za gorivo potrebno dodati onu za cestarinu ako se odlučite koristiti auto-put na toj relaciji.

  Putovanje vlakom može biti živopisno, ali nije najbolje moguće rješenje jer, uglavnom, podrazumijeva odabir između tek nekoliko raspoloživih linija, a osim toga, željezničke karte znaju biti i osjetno skuplje u odnosu na autobusne. Uz ponudu jeftinih jednosmjernih i povratnih karata, bus nudi izbor velikog broja svakodnevnih polazaka te bezbrižnost i sigurnost tokom vožnje.

  Zračna udaljenost je, naravno, manja u odnosu na cestovnu i to je znatna prednost aviona u poređenju s autobusom, no putovanje avionom znači potrošiti više novca na kartu u odnosu na bus. Mana ovog vida prevoza je svakako u traženju prevoza s aerodroma do centra grada odnosno od centra grada do aerodroma, a znamo da su aerodromi obično udaljeni desetke kilometara od samog centra.

  Gradovi i mjesta kroz koja prolaze autobusi na liniji Mostar - Sarajevo

  Vozeći se autobusom na relaciji Mostar – Sarajevo prolazite kroz lijepa, živopisna mjesta i još živopisniju prirodu poput kanjona rijeke Neretve, Jablaničko jezero, Ivan planinu i sl. Putujući ovuda u prilici ste promatrati iznimno lijepa područja kroz koja prolazite, a tako, zapravo, u trenu dobijete ideju o novom gradu kojega ćete, možda nekada, posjetiti.

  Na ovoj relaciji autobusi obično staju na tri autobusne stanice i to Jablanica, Konjic i Hadžići.

  Jablanica je gradić pored kojeg protiće rijeka Neretva. Prvo što ćete primijetiti putujući iz Mostara za Sarajevo je rijeka Neretva, pa potom Jablaničko jezero. Čvrsnica i Prenj su planine koje su veliki izazov rekreativcima. Svima onima koji često prolaze ovu rutu je dobro poznat pojam „Jablanička janjetina“, stoga, ako autobus napravi pauzu uz neki od brojnih jablaničkih restorana probajte specijalitet ovog kraja.

  Konjic se diči s 4,160 stećaka na svom teritoriju, kamenim mostom koji je sagrađen, davne, 1682. godine i Bunkerom, odnosno, Titovim tunelom.

  Stećci su 2016. godine uvršteni na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a nekoliko stećaka se nalazi i u samom središtu Konjica, pa bi zbog same njihove vrijednosti kao srednjovjekovnog spomenika kulture bilo dobro staviti na vrh popisa razgledanje ove kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Titov tunel je atrakcija iz novijeg vremena. Dovoljno je samo reći da je u gradnju jednog ovakvog tunela potrošeno 4,6 milijardi američkih dolara, da dobro ste pročitali, 4,6 milijardi dolara. Iiii, jesmo li zaintrigirali maštu? Tunel je ukopan kroz unutrašnjost brda 280 metara ispod zemlje, a trebao je služiti za zaštitu tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Tita i njegove obitelji, te najbližih suradnika. Ovo je sklonište koje podsjeća na labirint a savršeno je očuvano s preko stotinu prostorija.

  Hadžići su poznati po svojim olimpijskim planinama poput Bjelašnice i Igmana. Zimski turizam je i najrazvijenija grana turizma ovog kraja sa suvremenim ski stazama.

  O Mostaru

  Prije svega, po dolasku u Mostar prvo se odmorite, a za to su brojni caffe barovi diljem Mostara odličan izbor jer posjetivši jedan od lijepih kafića osobito u ljetnjem periodu odnosno sunčanom danu možete na miru popiti svoje piće u jednoj od brojnih „bašta“ grada na Neretvi. Mostar ćete najbolje upoznati ako se njime prošetate, jer Mostar nema pokrivenu gradsku autobusnu mrežu, a osim toga sve je najviše pola sata hoda udaljeno jedno od drugoga. Kao što smo rekli, zaboravite uobičajeni gradski prevoz, jer ste došli upoznati Mostar, a da biste to i uspjeli morat ćete se malo umoriti.

  Stari most i stari dio grada iz 16. st. prvo je što treba vidjeti, a tek kad njega obiđete slijede druge kulturno-historijske, stare i one malo novije znamenitosti grada Mostara. Muzeji i galerije su mjesta u Mostaru na kojima ćete saznati još i više pa ih nemojte zaobilaziti nego zavirite u jednu od njih kako bi postali bogatiji za komadiće nekih davnih načina života.

  Ako ste gladni, naći okrjepu u Mostaru neće biti problem. Grad je pun malih pekarnica koje se nalaze u svakoj ulici, pa „zalogaj s nogu“ ovdje nije nikakav problem. Od restorana možemo predložiti „Del Rio“ koji se nalazi neposredno do Carinskog mosta odnosno 2 minute hoda od Glavne autobusne i željezničke stanice u Mostaru. Idući u tom smjeru doći ćete do trgovačkog centra Mepas gdje na IV. katu imate odličan restoran „Prestige“. Ako ste za roštiljsku hranu, onda je „Karting“ jedan od onih restorana gdje ćete otići i biti sigurni u kvalitetu hrane i usluge. Karting se nalazi u samoj blizini Hotela City odnosno Autobusne stanice na zapadnoj strani Neretve.

  O Sarajevu

  Sarajevo je za mnoge posjetitelje nikad do kraja istraženo mjesto. To je ono mjesto ili grad u BiH za koje njegovi građani kažu da ima ono nešto, da ima dušu. Sarajevo je nezaobilazna destinacija svakom putniku koji posjećuje Bosnu i Hercegovinu i stoga predlažemo da se što prije zaputite u njegovo razgledavanje.

  U Sarajevu i njegovoj okolici ćete naići na puno zapanjujućih parkova. Ovaj grad je, kao u ostalom i većina u BiH, veoma bogat poviješću i isprepletenom kulturom - sve od džamija, crkvi i drugih sakralnih objekata, starogradske jezgre i starih građevina pa do suvremenijih sadržaja i zapanjujućih novih zdanja, građevina i galerija koje progovaraju o sadašnjosti, muzeja koji skrivaju i kulturno-umjetničke radove novijeg datuma.

  Bašćaršija je najposjećenija u Sarajevu, a Sebilj na Bašćaršiji jedno od najfotografiranijih mjesta, pored Starog mosta u Mostaru, u cijeloj Državi. Stoga nek Bašćaršija bude polazište i početak istraživanja Sarajeva. Tu možete popiti „bosansku kavu“, prošetati Kazandžilukom i diviti se majstorima koji ručno izrađuju razne suvenire. Kada izađete iz stare jezgre, svakako posjetite Gradsku vijećnicu, Latinski most poznat po početku I. svjetskog rata, te Akademiju likovnih umjetnosti.

  Naime, vodiči u Sarajevu nisu neophodni ukoliko se uspijete sami organizirati i naći informacije o tome što vidjeti.

  Ako ste i dalje nezasitni za novim destinacijama i gdje ih nastaviti mi predlažemo sljedeće destinacije: Beč (Austrija), Beograd (Srbija), Budimpešta (Mađarska), Ljubljana (Slovenija), Prag (Češka) te Zagreb (Hrvatska).