Bus raspored

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Međugorje i Sarajevo.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Međugorje, BA Za: Sarajevo, BA
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus Prijevoznici koji voze ovu liniju

  Međugorje - Sarajevo

  Vozeći se iz Međugorjea do Sarajeva čeka vas ugodna vožnja autobusom. Na putu ćete provesti svega nekoliko časova, a tokom kojih 153 km ceste ostavljate za sobom do povratka. Na put između ova dva grada autobus polazi u danu po 2 puta.

  Autobusni polasci već od 05:45 garantiraju nam da stignemo na autobusnu stanicu u tačno određeno vrijeme. Trajanje putovanja je oko 2 sata i 31 minuta, a taj period tiho razgovarajte ili pak gledajte omiljenu seriju na tabletu.

  Od brojnih preduzeća koja prelaze ovu liniju prvi u danu je prevoznik CROATIA BUS d.o.o. Puno prevoznika momentalno garantira i masu linija za autobuse te imate slobodu najaviti svoj dolazak u Sarajevo tada kada vam najbolje odgovara.

  Tok vožnje i broj pauza ovise o prevozniku i odabiru puta, a uglavnom se kombiniraju nove i stare ceste kako bi prevoznici omogućili klijentima komotnu vožnju. Za prelaska puta autobusni prevoznik staje u prosjeku 2 puta, a zaustavljanje busa iskoristite da bi pojeli sendvič, ali i kako bi na brzinu popili kavu.

  U jednom smjeru kartu po najpovoljnijoj cijeni u ponudi ima firma CROATIA BUS d.o.o i to po cijeni već od 16.8 BAM. Suprotno tome kartu po trenutno najvišoj cijeni nudi isti prijevoznik po cijeni od 17.85 BAM.

  Imajte na umu da se popusti u glavnini odobravaju na neke kategorije, kao na primjer za: djecu, studente i umirovljenike. Središnja autobusna stanica Međugorje nudi svojim putnicima da vide, odnosno saznaju novi vozni red, prema tome ovdje spominjemo tek da autobusna preduzeća na liniji idu od 05:45 do 14:10. Za opsežnije informacije i usluge, tačne obavijesti, novosti i cijene karata upitajte osobu zaposlenu na šalteru za informacije.

  Lista prijevoznika Međugorje - Sarajevo

  Jedina kompanija koja vozi ovu liniju je CROATIA BUS d.o.o.

  Autobusna stanica Međugorje

  Kad stignete do zgrade stanice hodajte koju ulicu dalje kako bi osjetili grad još ovo kratko vrijeme do polaska autobusa. Uranite li na autobusnu stanicu Međugorje, ne ulazite odmah u prvi bar.

  Kad smo već kod autobusne stanice pametno je osigurati si i koju marku više za potrebe odlaska u toalet, jer nije zabavno sa krupnom novčanicom plaćati toalet 1-2KM. Prvo ipak, ostavite kofere u garderobi, a za šta je, pogađate, potrebno osigurati kovanice.

  Kada se riješite kofera, a ako vam se ne pije kava potražite kakav lounge bar i ondje predahnite do polaska. Naime, u okruženju stanice smjestio se veliki broj raznovrsnih usluga. Zaista, svačega oko stanice ima, preko fast food objekata do pošte.

  Putovanje Međugorje - Sarajevo

  Većina prevoznika u Sarajevo upada za cca 2 sata. Imate li priliku birajte preduzeće po tome ide li autocestom i to zbog toga što je put njom bezbjedniji i udobniji te ćete na taj način brže stići.

  Odluči li vozač stati na benzinskoj stanici ovo obično traje od 10 do 15 minuta, tačnije za toliko produžuje vaš dolazak u Sarajevo. Vrijeme koje ćete provesti na putu ovisi o cesti kojom se vozite, ali sasvim očito i o usputnim stajalištima.

  Napominjemo da su cijene kafe i sokova osjetno skuplje na ovakvim stajalištima u odnosu na obične kvartovske dućane. No, tokom stajanja barem imate dovoljno vremena da protegnete noge i odete do toaleta.

  Autobusna stanica Sarajevo

  Po dolasku na autobusnu stanicu odložite prtljagu u garderobu i slobodni razgledajte grad, odnosno mjesto u koje ste pristigli pa pri tom svakako obiđite i spomenike kulture te glavni trg u Sarajevu. Autobuska stanica svojim posjetiteljima pruža mogućnost da predahnu u jednome od obližnjih fast food objekata i usput si kupe kakav primamljiv zalogaj.

  Kakogod, po pronalasku hotela podignite prtljagu iz garderobe i krenite u susret hostela, a nakon što se smjestite možete bilo šta i to onako kako želite, na primjer, ubiti oko pa u život, odnosno obići centar pa odrijemati. Upoznajte stalne stanovnike i informišite se o mogućnostima pronalaska zanimljivih sadržaja.

  Oprema autobusa na relaciji Međugorje - Sarajevo

  Autobusi koji prometuju od Međugorjea do Sarajeva opremljeni su sa TV prijemnicima i klimom, a neki imaju čak šoko utočnice pa ćete imati odličnu priliku priključiti svoj laptop. Autobusna preduzeća teže međunarodnim standardima tokom opremanja busa pa kvalitetna oprema ne čudi.

  Wireless internet u busu je nešto na što se nije pametno prejako oslanjati, jer je nerijetko signal pretrpan zbog mase ljudi u vozilu. Neki autobusi imaju i toalet, no ipak, ovo je više iznimka nego pravilo pa se ne pouzdajte previše na tu mogućnost.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Međugorje - Sarajevo

  Linija Međugorje - Sarajevo pokrivena je uistinu raznim oblicima prevoza, pa u nastavku slijedi poređenje busa s drugim oblicima prevoza. Najčešća prevozna sredstva su: automobil, autobus, voz i avion.

  Lični automobil se može činiti kao odlično rješenje za prevoz, ali kod njega pitanje isplativosti dobiva na vrijednosti prisjetimo li se da je cifri za gorivo potrebno dodati i cifru cestarine. Voz nije nezamjenjivo rješenje jer praktički nužno podrazumijeva izbor između par potencijalnih linija, a osim tog su karte za voz osjetno skuplje. Uz ponudu pristupačnih jednosmjernih i povratnih karata, bus nudi priliku za izbor između mnogo dnevnih polazaka te bezbrižnost i sigurnost tokom vožnje.

  Zračna udaljenost je dosta manja u odnosu na cestovnu i to je znatna prednost aviona u usporedbi s busem, no ići avionom znači izdvojiti više novca za kartu u odnosu na bus. Negativnost aviona je ta što kada sletite trebali biste se pozabaviti prevozom do središta grada, naime, luke za avione se obično nalaze nekoliko desetina kilometara od grada, a taj prevoz ćete ponovno platiti.

  Gradovi i mjesta kroz koja prolaze autobusi na liniji Međugorje - Sarajevo

  Kad putujete zašto ne promatrati okolicu, jer tako zapravo momentalno dobijete ideju o slijedećem gradu kojega želite doživjeti iz prve ruke. U svakom slučaju, tijekom putovanja busom prolazite različita mjesta i gradove. Putujući od Međugorjea do Sarajevo proći ćete: Čapljina, Čitluk, Mostar i Jablanica.

  O Međugorju

  Prije svega, po stizanju u Međugorje prije se razgledavanja osvježite, tj. razbudite, a za to je lounge bar odličan izbor pošto u njemu možete mirno popiti piće. Grad ćete najvjernije upoznati u slučaju da njime šetate pa ga s time na umu obiđite i upoznajte. Odbacite uobičajeni javni gradski prevoz, jer ste došli upoznati Međugorje, a da biste to i uspjeli ostvariti morat ćete se malo rekreirati.

  Muzeji i galerije mjesta su u Međugorju na kojima doznajete još više pa zakoračite u njih da bi postali bogatiji za djeliće nekih davnih istorija i načina života. Svakako, gradski centar na samom je vrhu spiska, a tek kad njega obiđete slijede razni drugi kulturno-historijski spomenici Međugorjea.


  Grad Međugorje je u blizini gradova: Sarajevo, Bugojno, Trebinje, Mokošica i Dubrovnik. U slučaju gladi idite putem do glavne gradske ulice, jer ćete hodajući njome naići na mnoge restorane.

  O Sarajevu

  Sarajevo je za mnoge posjetitelje velika i davna želja pa radi toga predlažemo da se čim prije uputite u njegovo razgledavanje. U Sarajevu i njegovoj blizini ćete vidjeti puno prekrasne prirode i parkova. Ovaj grad je bogat istorijom i kulturom - sve od crkvi, džamija i drugih sakralnih objekata do muzeja i galerija koje skrivaju i kulturno-umjetničke radove novijeg datuma.

  Ukoliko ste iole poduzetni možete i bez turističkih pratitelja. Naime, vodiči u Sarajevu nisu nužni.


  Grad Sarajevo se nalazi u blizini sljedećih gradova: Zenica, Tuzla, Mostar i Bugojno. Mozgate li o tome gdje nastaviti svoje putovanje predlažemo ove destinacije van BiH: Beč (Austrija), Beograd (Srbija), Budimpešta (Mađarska), Ljubljana (Slovenija), Prag (Češka) te Zagreb (Hrvatska).